Waarom voel je je beter na een rondje lopen met een paard?

De afgelopen weken heb ik vele moeder-kind ontstress uurtjes mogen begeleiden, corona-proof  natuurlijk. De reacties zijn buitengewoon positief. Sommige moeders toonden zich verbaasd over het effect dat een paar rondjes lopen met een paard op hun kind had, of op hen zelf. Wat gebeurt daar? Waarom voel je je beter als je een paard leidt en stuurt terwijl je naast dat paard loopt?

Een goede vraag!

 

Hoe reageert jouw kind op gevaar?

Je hebt vast wel eens gehoord van vechten, vluchten en bevriezen. Dit zijn de onbewuste en automatische reacties van ons autonome zenuwstelsel op ‘gevaar’.

 

Het gevaar was ooit een leeuw. Die leeuw is ondertussen vervangen door andere soorten van gevaar. Voor jouw kind kan gevaar zijn: een ruzie, iets moeten doen dat te moeilijk is, of je moeten aanpassen terwijl je dat niet wilt. Het autonome zenuwstelsel van jouw kind zal hierbij op exact dezelfde manier reageren, als bij het verschijnen van die leeuw: alles in het lichaam van je kind wordt in gereedheid gebracht om te vechten, te vluchten of te bevriezen.

Deze reacties op gevaar laten hun sporen na in het lichaam van je kind.

Hoe komt dat?

 

We maken onze reacties op gevaar niet af

Reacties op gevaar laten hun sporen na in het lichaam, doordat we in onze huidige maatschappij niet echt fysiek gaan vechten, vluchten of bevriezen. We vechten, vluchten en bevriezen in gedachten en met woorden. Het lichaam ‘doet niet mee’. Je kind staat misschien wel zijn/haar mannetje in die ruzie, geeft misschien wel grenzen goed aan en blijft doorgaans trouw aan zichzelf. Maar hij of zij zal dat toch vooral doen met taal.

 

De energie en beweging die waren voorbereid in het lichaam van je kind om het gevaar af te wenden, worden slechts deels gebruikt. Het overgrote deel wordt ongebruikt opgeslagen in zijn of haar lijf.

 

Dit proces herhaalt zich dagelijks.

 

En het effect is sterker als je kind zich niet goed kan verdedigen, niet goed grenzen aangeeft of de neiging heeft zich vooral aan te passen aan anderen.

 

Ontelbare onafgemaakte reacties van vechten, vluchten en bevriezen kunnen zich door de jaren heen opstapelen en onafgemaakt in ons systeem blijven zitten. Dit geeft stress en zorgt voor blokkades.

 

Bij je kind zorgt het wellicht nog niet voor grote problemen. Maar misschien wel al voor kleine.

 

Rondje paard

Op de een of andere manier moet ons lichaam kwijt wat het heeft voorbereid. Daarbij pleit ik uiteraard niet voor fysiek geweld! Maar wel voor…

 

… een rondje met het paard.

 

Tijdens zogeheten ‘grondwerk’ met een paard, leert jouw kind dat het met lichaamstaal een paard kan leiden, sturen en stoppen. Dat het met houding en gecoördineerde beweging het paard uit zijn of haar ruimte kan zetten. Deze lichamelijke ervaring is nodig om de vechtreacties en vluchtreacties ‘af te ronden’. De lichamelijke ervaring van ‘ik kan grenzen stellen, ik kan sturen, ik heb invloed’. Deze lichamelijke ervaring is duizend keer sterker dan gedachten of woorden. En het is deze lichamelijke ervaring die nodig is om het zenuwstelsel tot rust te brengen. De beweging die was voorbereid om een gevaar van vorige week of vorige maand af te wenden, wordt daadwerkelijk afgemaakt en de ontstane stress kan afvloeien.

 

Ook om uit een reactie van bevriezen te komen, doet het rondje met het paard wat nodig is. Een kind kan een deel van zichzelf bevriezen omdat het denkt of voelt dat dit deel niet (volledig) geaccepteerd wordt in de mensenwereld. Het paard zal je kind juist uitdagen in wat het niet durft te laten zien. Instinctief ‘weet’ je kind dat het paard daarbij geen relationele verwachtingen of een oordeel heeft over hem of haar. Hierdoor durft je kind vaak in twee rondjes paard al wat meer van zichzelf neer te zetten.

 

En zo is het effect van een rondje paard
hierbij gedeeltelijk verklaard 😊

Want ik kan er nog veel meer over vertellen.

 

NOTA BENE:

Overal waar staat ‘jouw kind’ had ook ‘jij zelf’ kunnen staan.
Behalve grondwerk met paarden zijn ook vormen van martial arts of dans uitstekend geschikt voor het doel waarover ik hier schrijf.

 

 

  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?

Na aanmelden ontvang je ook elke maand tips van de paarden en een leuke aanbieding van mij. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

Meer blogs

Wat is paardencoaching

Kun jij zowel opladen in je eentje als met anderen?

- Wat hebben hechting, energieproblemen en het autonome zenuwstelsel met elkaar te maken? Wat is er aan de hand als je niet goed kunt opladen in je eentje of niet goed kunt opladen met anderen? -   Veel van mijn klanten melden zich bij mij met uitputtingsklachten. Sommigen van hen...
Alles begint in het zenuwstelsel (3)

Webinar ‘Alles begint in het zenuwstelsel’ – voor coaches en therapeuten

Ieder mens zou moeten weten hoe het autonome zenuwstelsel werkt. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo.   Schrijf je dus in voor het webinar 'Alles begint in het zenuwstelsel' en kom te weten wat je al eerder had willen weten (Ennuh…...
Zintuigen

Wist jij dat… alles begint bij de zintuigen?

Wist jij dat... alles begint bij de zintuigen? En weet jij waarom het ook in coaching enorm belangrijk is om te werken aan zintuiglijke ontwikkeling?   In mijn individuele trajecten besteed ik heel veel aandacht aan zintuiglijke ontwikkeling. Ook tijdens de trainingen die ik aan paardencoaches en andere hulpverleners geef,...

GRATIS E-boek

Leef vrij en veerkrachtig

  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?
e-book_leef-vrij-en-veerkrachtig_packshot-klein

Laat een reactie achter





Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.