Vrije geest

SONY DSC

Je hoort en leest er steeds meer over: natuurlijk paarden houden. Je paard houden in een groep van soortgenoten met een inloopstal, vrije uitloop en altijd wat te knabbelen. Paddock Paradise. Voor het welzijn van het paard is dit een grote verbetering ten opzichte van een leven waarbij het dier 12 uur per dag of meer in zijn eentje op stal staat. Ik juich het toe dat steeds meer eigenaren zo veel mogelijk bij de natuurlijke behoeften van hun paard proberen aan te sluiten.

Maar aan het rijtje van fysieke behoeften en behoeften aan sociaal contact met soortgenoten zou ik nog een behoefte willen toevoegen: de behoefte van een paard om zichzelf te uiten. In het werken met paarden zie je steeds meer mensen opstaan die deze behoefte als basis van hun training systeem zien. Ze gebruiken daarvoor Liberty training: werken met paarden in totale vrijheid. Liberty Training past uitstekend bij de vrije geest die het coachpaard nodig heeft om te kunnen coachen.

 

Band

Het uitgangspunt van Liberty Training is simpel maar betekenisvol: het paard kan ervoor kiezen om met jou iets te ondernemen maar mag er ook altijd voor kiezen om dat niet te doen. Er wordt op de grond gewerkt met oefeningen die de band versterken tussen paard en mens zonder touw en halster en in een grote ruimte zodat het paard een heel eind van je weg kan lopen. Dus vooral niet in een round pen waar een paard wel voor je kan vluchten maar tevergeefs: het komt niet onder de druk uit. Goede opties zijn de wei of een hele grote rijbak of – zo doe ik het – een kleinere rijbak waarvan de poort openstaat zodat het paard zelf kan teruglopen naar de wei of de paddock. Waarom? Omdat je een paard niet kunt trainen als het in vrijheid bij je wegloopt. Het is niet respectvol om een paard te trainen dat niet bij jou wil blijven uit vrije wil, stelt de Liberty Training. Dus kan je geen leider zijn voor je paard want een leider heeft respect voor diegenen aan wie hij leiding geeft. Bijgevolg zal het paard jou niet als leider zien en zich niet veilig bij je voelen. Pas als je paard uit vrije wil de oefeningen met je uitvoert, is de band hecht genoeg om te werken met hulpmiddelen en om uiteindelijk te gaan rijden op je paard, zegt de Liberty Training.

 

Trainers

Eén van de grondleggers van Liberty Horse Training is Carolyn Resnick. Een Amerikaanse die in haar jeugd een kudde wilde paarden volgde, hun taal leerde en door hen werd opgenomen. Ze schreef er het boek Naked Liberty over. Er lopen nog niet veel trainers rond in Europa die door haar zijn opgeleid. Eentje is de Nederlandse Monique Ros die cursussen geeft met haar kudde paarden in Portugal onder de naam ‘Infinity Training’. En een systeem wat op Liberty Training is gebaseerd is het zogeheten ‘Vrije werk’ uit het Horsefulness programma van de Belgische Karine Vandenborre.

Monique Ros

Monique Ros en Max

Leiden, volgen en samenzijn

De vraag rijst uiteraard hoe je volgens deze trainers een band krijgt met je paard die niet is gebaseerd op conditionering, bijvoorbeeld door het geven van voedselbeloning, of op overgave, wat het principe is van de join up.  De aanpak verschilt naar gelang de trainer-instructeur die je raadpleegt maar in alle gevallen is het meer een training voor de mens dan voor het paard. Je betreedt de wereld van het paard, leert te aarden, volledig in het Vrije werk met Navenja 2hier en nu aanwezig te zijn, brengt veel tijd met je paard in zijn groep door zonder iets te ‘doen’, je leert de lichaamstaal van de paarden, het individuele karakter van het paard te zien en dat karakter uit te nodigen als het is verdrongen, je leert een leider te zijn maar ook een ‘companion’, een vriend, een gelijke. Want niet alles in de kudde gebeurt op basis van leiderschap, stelt Liberty Training. Er is meer. ‘When we are in rhythm with nature, it is easy to know when to lead, when to follow and when to be in the pause’, zegt Carolyn Resnick. Leiden, volgen of samenzijn.

Je zou vermoeden dat een dergelijk training systeem zweverig en totaal niet concreet is maar weinig systemen hebben zoveel stappenplannen en een duidelijke opbouw als Liberty Training, getuige de websites en trainingsmodules van eerder genoemde deskundigen. ‘Je leert zeker technische vaardigheden maar de stelregel is eerst intentie, dan techniek, aldus Karine Vandenborre. Monique Ros zegt: ‘Door mijn training zal jouw paard je meer gaan zien als zijn leider maar… met een belangrijke toevoeging: uiteindelijk is het paard de leider. Het paard tilt ons naar een hoger niveau. Een groter geschenk kan je niet ontvangen’.

Karine Vandenborre Vrije Werk

Karine Vandenborre met Napo

Een volgende stap in ‘natuurlijk paarden houden’

Samengevat zou je kunnen stellen dat deze ‘stroming’ de volgende stap zou willen en kunnen zijn in natuurlijk paarden houden. Niet alleen zo veel mogelijk tegemoet komen aan de fysieke natuurlijke behoeften zoals natuurlijke voeding, groepshuisvesting en bewegingsruimte maar de paarden ook uit te nodigen om weer een vrije geest te zijn en hun vrije wil accepteren.

 

Adeltje vrije geest

Basis coachpaard

Met de paarden waarmee ik coach probeer ik zo veel mogelijk op deze manier samen te werken. Het lijkt me duidelijk waarom. Als wij samen mensen coachen zijn ze niet mijn assistenten maar mijn collega’s. Soms leid ik, maar meestal leiden zij. En ook als ze de coachsessie verlaten, spreekt dat boekdelen…

 

 

 

 

Meer informatie over Liberty Training / Het Vrije Werk vind je op

www.carolynresnickblog.com/

www.horsefulness.be

www.vires-animaliae.nl

 

Filmpjes:

Karine Vandenborre Vrije Werk

Karine VandenBorre met Napo

Karine in de wei

Karine Vandenborre wandelt in vrijheid

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *