Vergroot je effect als paardencoach

Vergroot je effect als paardencoach!
Geef je coaching of therapie met paarden en wil je daarmee nog meer bereiken?
We kunnen met paardencoaching een groter effect behalen dan we al doen. Daar zijn mijn collega Monique Verreijdt en ik van overtuigd. Hoe en waarom?
Onbewust werken met het zenuwstelsel
Paardencoaching is een manier van coachen waarbij veelal methodieken worden ingezet die lichaamsgericht zijn. De wijsheid van het lichaam wordt aangeboord, of het nu gaat om familie-opstellingen met paarden, intuïtieve coaching, grondwerk met paarden of ervaringsgericht leren. Daarbij is het paard een speler zonder eigen agenda. Waardoor de coachee met het paard vaak een verbinding aangaat die zij met mensen niet zou durven aan te gaan.
Dit is in essentie ‘werken aan regulatie van het autonome zenuwstelsel’. Al doen we dat vaak ONBEWUST. We begeleiden de coachee naar een biologische staat waarin zij zich veilig genoeg voelt om weer verliefd te worden op het leven en de veerkracht ervaart om alle uitdagingen aan te gaan die bij het leven horen.
Die regulatie is nodig omdat het in een ontregeld zenuwstelsel biologisch onmogelijk is om te verwerken en te helen, en positieve emoties en gedachten te cultiveren.
Bewust werken met het zenuwstelsel
Naast het toepassen van de vaak gebruikte methodieken kunnen we echter nog veel meer bereiken door BEWUST AANDACHT TE GEVEN aan het proces van reguleren van het zenuwstelsel tijdens het werk dat we als paardencoaches doen.
Hoe dan?
- Door educatie te geven aan onze coachees over de werking van het autonome zenuwstelsel. Zodat er in de coachee een leraar aanwezig is, als wij niet aanwezig zijn.
- Door met de coachee haar autonome profiel in kaart te brengen:
- lost zij dingen op met ACTIE of leeft ze vanuit haar schuilkelder?
- Is zij nog in staat het lichaam te voelen? Of voelt zij wel degelijk maar wordt het regelmatig veel te groot? - Door op basis hiervan de juiste hulpbronnen te kiezen en te ontwikkelen bij de coachee. Niet alleen hulpbronnen met paarden, maar ook hulpbronnen die zij thuis kan aanwenden.
- leeft een coachee vanuit ACTIE, dan leggen we de nadruk op aansprekende hulpbronnen voor lichamelijke expressie zoals dans en leidende/sturende/grenzen-stellende bewegingen met paarden. Dit zorgt voor een neuroceptie van veiligheid voor het overprikkelde sympathische zenuwstelsel waarmee de overtollige heftige energie eruit kan zonder er meer van aan te maken.
We leren de coachee het verschil tussen beweging inzetten om sensaties te managen en beweging inzetten om weg te rennen van je gevoelens.
- leeft een coachee vanuit een schuilkelder, gaan we mild activeren. Met de nadruk op mild! Er moet weer energie in, maar niet teveel want er is niet veel energie. We leren de coachee om haar zintuigen weer te gebruiken en haar ruimte te voelen. We gaan aan de slag met het verdragen van lichaamssensaties in plaats van ze weg te drukken en zonder ze meteen te interpreteren. - Door het activeren van de ventrale vagus met ademhalingsoefeningen, met muziek, stem, houding, met geur en visualisaties.
Want nogmaals: in een ontregeld zenuwstelsel zijn verwerken en helen, en positieve emoties en gedachten cultiveren biologisch onmogelijk. Daarom starten Monique Verreijdt en ik altijd met bewust reguleren van het autonome zenuwstelsel.
Ben jij coach, met of zonder paarden? Wil je meer leren hierover?
Schrijf je in voor de training 'Alles begint in het zenuwstelsel': https://navenja.nl/alles-begint-in-het-zenuwstelsel/
Monique Verreijdt en Eva Groslot