Ik baseer coaching met paarden op drie pijlers: het spiegelen, het leiderschapsmodel van de paardenkudde en wortels en vleugels, het in overeenstemming zijn van denken, voelen, zijn en doen. Hieronder leest u meer over waarom paarden u spiegelen en welke functie dit heeft in een coachingstraject.

 

Spiegelen met paarden

Dat paarden mensen spiegelen is niet zweverig of magisch. Mensen spiegelen ook mensen. We hebben allemaal spiegelneuronen. Die kregen we van moeder natuur om ons te kunnen inleven in vriend en vijand. Bijvoorbeeld opdat we zouden weten wanneer een roofdier hongerig is (vluchten!) of niet (veilig naast elkaar drinken bij het meer). En om elkaar te kunnen troosten. Paarden hebben dat vermogen om te spiegelen buitengewoon goed ontwikkeld. Daarom kun je spiegelen met paarden succesvol inzetten bij coaching.

 

2Essentie

Paarden spiegelen lichaamstaal, emoties en intenties. In een paar seconden doorgronden ze je. Je kunt ze moeilijk voor de gek houden. Ze merken het als we de ene emotie proberen te verbergen achter de andere of als onze intentie niet eerlijk is, als we ‘een rol spelen’. Liegen met lichaamstaal is al helemaal niet mogelijk omdat deze voor 95% onbewust is. Vaak zie je als gecoachte zelf al dat de paarden jouw ware aard spiegelen. In sommige gevallen is het nodig dat ik als paardenkenner de reactie van het paard vertaal voor de gecoachte. Spiegelen met paarden zorgt er in beide gevallen voor dat de coachingsessie meteen over de essentie gaat, over wat wezenlijk is voor jou als gecoachte.

 

2 (2)Experimenteren

Een inzicht dat tijdens een sessie ontstaat kan de gecoachte meteen uitproberen. Zoals het experimenteren met andere lichaamstaal, of de stemmetjes in je hoofd tot rust brengen of de overtuiging laten varen dat je alles onder controle moet houden. En omdat de paarden in het NU reageren krijg je als gecoachte een nieuwe reactie op de nieuwe situatie zonder dat de paarden daarbij last hebben van eerdere ervaringen met jou.

Mijn uitgangspunt is, dat u zelf de oplossingen voor uw eigen leven al in u hebt. Ik help u met de paarden om die oplossingen te ontdekken.

 

2 reacties

 1. Charlotte Budike

  Goedemiddag,

  Graag zou ik even telefonisch contact met u opnemen aangaande de mogelijkheid om in de regio Noord-holland een workshop spiegelen met paarden te doen voor een groep van 13 man.

  Ik hoor graag van u.

  Fijne dag.

  met vriendelijke groeten,
  Charlotte Budike

 2. Beste mevrouw Budike,

  Dank voor uw belangstelling. Ik heb u een e-mail gestuurd met mijn telefoonnummer en de tijden waarop ik de komende dagen bereikbaar ben,

  met vriendelijke groet,
  Eva Groslot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *