Je overlevingsstrategieën helpen jou niet te overleven. Ze breken je af!

  • Ben jij dag en nacht in de weer? Kan iedereen altijd op je rekenen? Is jouw belangrijkste streven alles altijd onder controle te hebben?
  • Trek jij je regelmatig terug om het leven aan te kunnen? Uit machteloosheid of eenzaamheid? Of omdat je even niets wilt voelen…
  • Kies jij voor relaties waarin geen echte betrokkenheid is of waar sprake is van aantrekken en afstoten?
  • Houd je zielsveel van je gezin maar vind je het lastig om daarin echt aanwezig te zijn en zuigt het je leeg? Werk je keihard voor je gezin of ga je juist maar een beetje ‘through the motions’?

 

Dit zijn allemaal veel voorkomende overlevingsstrategieën. Je zou denken dat een overlevingsstrategie je helpt te overleven. Maar dat geldt maar tijdelijk!

 

Een overlevingsstrategie ontstaat als je als kind moet overleven in een gezin waar je opvoeders onvoldoende zijn afgestemd op wat jij nodig hebt.
En dat geldt helaas voor velen van ons. Hierdoor ontwikkelt je autonome zenuwstelsel zich niet goed en signaleert het zenuwstelsel dat jij als kind in gevaar bent. Daarop gijzelt het autonome zenuwstelsel jouw brein (dit is een biologisch proces) zodat jouw brein in de basis – zeg maar vanuit zijn fabrieksinstellingen - alleen maar beschermende en controlerende gedachten voortbrengt

 

Om het leven met die gevaarlijke gedachten dragelijk te maken, bedenkt het brein ook illusies:

  • Als ik verander, dan komt alles goed.
  • Als de ander verandert dan komt alles goed.
  • Als ik niet teveel ruimte inneem, minder eisen stel en geduldig afwacht, dan komt alles goed.
  •  Als ik doe alsof er niets aan de hand is, dan komt alles goed.

 

Deze strategieën werken om als kind te overleven. Maar de strategieën zorgen er ook voor dat je hierin vast komt te zitten. Dat je jouw autonome zenuwstelsel niet meer terug in balans brengt, ook niet als volwassene. Dit zorgt voor chronische stress en de lichamelijke klachten die daaruit ontstaan. Maar ook voor een gevoel van onveiligheid en onvermogen. Hierdoor vervul je jouw potentieel niet, durf je jezelf niet echt neer te zetten, maak je slecht contact met je eigen behoeften en die van anderen. En nog veel meer.

 

Overlevingsstrategieën en illusies. Ze helpen je niet te overleven. Ze breken je af!
Jij gaat eraan kapot, je gezondheid gaat eraan ten onder, je gezin leidt eronder, en je dromen worden geen realiteit. Het is de hoogste tijd om dit proces te stoppen! Voor jezelf. Maar ook om het niet door te geven van generatie op generatie.

Keer het om en ontdek je veerkracht, met mij en de paarden!

Maak nu een afspraak voor een kennismakingssessie.

  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?

Na aanmelden ontvang je ook elke maand tips van de paarden en een leuke aanbieding van mij. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

Meer blogs

Wat is paardencoaching

Kun jij zowel opladen in je eentje als met anderen?

- Wat hebben hechting, energieproblemen en het autonome zenuwstelsel met elkaar te maken? Wat is er aan de hand als je niet goed kunt opladen in je eentje of niet goed kunt opladen met anderen? -   Veel van mijn klanten melden zich bij mij met uitputtingsklachten. Sommigen van hen...
Alles begint in het zenuwstelsel (3)

Webinar ‘Alles begint in het zenuwstelsel’ – voor coaches en therapeuten

Ieder mens zou moeten weten hoe het autonome zenuwstelsel werkt. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo.   Schrijf je dus in voor het webinar 'Alles begint in het zenuwstelsel' en kom te weten wat je al eerder had willen weten (Ennuh…...
Zintuigen

Wist jij dat… alles begint bij de zintuigen?

Wist jij dat... alles begint bij de zintuigen? En weet jij waarom het ook in coaching enorm belangrijk is om te werken aan zintuiglijke ontwikkeling?   In mijn individuele trajecten besteed ik heel veel aandacht aan zintuiglijke ontwikkeling. Ook tijdens de trainingen die ik aan paardencoaches en andere hulpverleners geef,...

Laat een reactie achter





Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.