Je kind laten coachen of jezelf laten coachen?

Kinderen coachen met de hulp van paarden is HOT. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen ontzettend veel leren van paarden. Mijn pony Navenja heeft mijn dochter mee opgevoed en is ongelooflijk belangrijk geweest voor mijn dochters ontwikkeling. Navenja heeft mijn dochter dingen geleerd die ik haar toen zelf niet kon meegeven omdat ik ze zelf ook nog moest leren (en uiteindelijk heb ik ze wel degelijk geleerd, ook van Navenja).

Maar als je als ouder de keuze hebt - je kind laten coachen of jezelf - dan zou ik je vooral willen aanraden om je eerst zélf te laten coachen met paarden.

 

Je kind is grotendeels een biologische kopie van jou

Een kind spiegelt zijn verzorgers. Dat moet je heel letterlijk zien. Het zenuwstelsel en brein van jouw kind ontwikkelen zich biologisch spiegelend aan die van zijn verzorgers. Hoe jouw kind omgaat met stress, hoe het zichzelf reguleert als het uit balans geraakt, of het zich afreageert, of het dingen onderdrukt, of jouw kind deelt wat het meemaakt en of het zich wel/niet gemakkelijk kan verbinden, is een kopie van hoe zijn verzorgers dat doen.

 

Als baby kan een kind zichzelf niet reguleren. Dat betekent onder andere dat een baby zichzelf niet kan troosten, dat hij geen besef heeft van de eindigheid van een ellendige situatie, dat hij niet alleen kan zijn en dat hij niet kan omgaan met heftige emoties zonder te worden vastgehouden. Het deel van het autonome zenuwstelsel dat hiervoor nodig is, is dan nog niet volgroeid. Een baby heeft jou als volwassene nodig om hem te reguleren. Deze co-regulatie is bepalend voor een gezonde biologische vorming van zijn stress-systeem.

Als een kind opgroeit leert het van zijn verzorgers hoe het zichzelf kan reguleren. Het leert van jou om zijn gevoel waar te nemen: ‘Mama, ik heb kriebels in mijn buik'. Het kind ontwikkelt een taal om woorden te geven aan het gevoel en om zijn gedachten en gevoelens af te bakenen: ‘Mama, ik vind het spannend’. Het leert van jou hoe met dat gevoel om te gaan: 'Je doet iets nieuws, dat is spannend. En als het té spannend wordt, doen we een stapje terug'. Door ervaringen leert hij om de mensen om hem heen te vertrouwen en dat hij, als dat nodig is, om hulp kan vragen. Hij leert dat het meestal goed met je afloopt als je iets spannends doet als je maar niks gaat doen waar je helemaal niet klaar voor bent (dus dat je naar je gevoel moet luisteren). Enzovoort. Wat het hierin leert, bepaalt hoe zijn stress-systeem zich biologisch verder ontwikkelt: wordt het een systeem dat goed met uitdagingen kan omgaan of een systeem dat eerder vastloopt of overspoeld wordt als dingen te heftig worden.

Over de vorming gaan jaren overheen. Honderden ervaringen. Honderden keren de stap van co-regulatie naar zelfregulatie. Door jouw begeleiding.

 

Je kind leert daarbij niet alleen door zijn eigen ervaringen. Maar ziet en voelt hoe jij jezelf reguleert. Hoe jij jouw leven leidt, hoe je omgaat met uitdagingen, wat je wel en niet verwerkt en hoe je dat doet, hoe jij bent in relaties. Ook dat bepaalt hoe jouw kind zichzelf gaat reguleren en hoe het stress-systeem zich ontwikkelt.

 

Zet nu eens die 18 jaar lang die jullie samenleven (of langer) af tegen het aantal uren dat je kind zou kunnen doorbrengen met een kinder(paarden)coach. Wie denk je heeft de grootste invloed?

 

Jij kunt als ouder jouw (jonge) kind helpen in positieve zin te veranderen en te groeien, door bij jezelf te ontwikkelen wat niet goed is ontwikkeld.
Als jij als ouder anders leert omgaan met stress, met je lichaam, met grenzen, vertrouwen, relaties enzovoort, dan kun je de rest van je leven je kind fantastisch begeleiden bij alle uitdagingen die het tegenkomt. Is dat niet het grootste cadeau voor jou en je kind!

 

Waar nodig kun je daarnaast ook je kind laten coachen maar onderschat nooit de sleutelrol die jij speelt.

 

Het is erg moeilijk voor een kind om te veranderen als het systeem niet verandert

Vragen aan een jong kind om te veranderen buiten het gezin, is in sommige gevallen een te grote opgave voor het kind. Elk systeem, elk gezin, elke groep, kent een bepaald evenwicht. Als iemand binnen het systeem weinig initiatief toont, trekt iemand anders binnen het systeem al het initiatief naar zich toe. Als iemand binnen het systeem zich opstelt als slachtoffer, gaat iemand anders zich schuldig voelen en alle schuld van het systeem dragen. Zo neemt het systeem ook jouw kind in dienst. Jouw kind neemt de rollen op zich, die het systeem nodig heeft. Zo kan een kind op school heel ander gedrag vertonen dan thuis.
Je kind kan buiten het systeem iets leren of ontdekken over zichzelf. Maar dan komt het terug in het systeem en is de kans groot dat het zich precies zó blijft gedragen als het systeem verwacht. Wat jij samen met andere verzorgers onbewust in stand houdt binnen het gezin (of wat bijvoorbeeld een leerkracht in stand houdt in een klas), dát heeft dan eerst aandacht nodig.

 

Hoe gaat het met jouw innerlijke kind?

Hoe was voor jou als baby en jong kind de co-regulatie met jouw ouders? Hoe hebben zij jou geleerd jezelf te reguleren? Welke invloed heeft dat nu nog, op jou en jouw stress-systeem? Welke rol moest jij vervullen in jouw gezin van herkomst?

Wat zie je daarvan terug bij jouw kind?

 

Wil je hierover meer weten? Vraag dan een kosteloze online kennismakingssessie met mij aan.

 

 

 

  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?

Na aanmelden ontvang je ook elke maand tips van de paarden en een leuke aanbieding van mij. Je kunt je op elk gewenst moment uitschrijven.

Meer blogs

Wat is paardencoaching

Kun jij zowel opladen in je eentje als met anderen?

- Wat hebben hechting, energieproblemen en het autonome zenuwstelsel met elkaar te maken? Wat is er aan de hand als je niet goed kunt opladen in je eentje of niet goed kunt opladen met anderen? -   Veel van mijn klanten melden zich bij mij met uitputtingsklachten. Sommigen van hen...
Alles begint in het zenuwstelsel (3)

Webinar ‘Alles begint in het zenuwstelsel’ – voor coaches en therapeuten

Ieder mens zou moeten weten hoe het autonome zenuwstelsel werkt. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo.   Schrijf je dus in voor het webinar 'Alles begint in het zenuwstelsel' en kom te weten wat je al eerder had willen weten (Ennuh…...
Zintuigen

Wist jij dat… alles begint bij de zintuigen?

Wist jij dat... alles begint bij de zintuigen? En weet jij waarom het ook in coaching enorm belangrijk is om te werken aan zintuiglijke ontwikkeling?   In mijn individuele trajecten besteed ik heel veel aandacht aan zintuiglijke ontwikkeling. Ook tijdens de trainingen die ik aan paardencoaches en andere hulpverleners geef,...

GRATIS E-boek

Leef vrij en veerkrachtig

  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?
e-book_leef-vrij-en-veerkrachtig_packshot-klein

Laat een reactie achter





Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.