Over Eva Groslot Mijn eigen herstel van een ontregeld autonoom zenuwstelsel

Het eigen herstel van een ontregeld autonoom zenuwstelsel van Eva Groslot

Een ontregeld autonoom zenuwstelsel blokkeerde jarenlang mijn herstel van burn out en verwerking van trauma. Paarden wezen Eva Groslot de weg naar regulatie en veerkracht.

 

Mijn verhaal

Ik ben Eva Groslot en jaren geleden kreeg ik een zware burn-out. Een getraumatiseerd paard trok mij uit het dal en ik werd zonder overdrijven een ander mens. Ik begreep echter niet wát er door dat paard in mij was veranderd. Ik begon de puzzel te maken…

 

Vóór mijn burn-out voelde ik me emotioneel uitgeput. Er was geen evenwicht. Teveel drama of juist leegte. Ik was vaak boos, verdrietig, angstig of besluiteloos. Mijn lijf voelde pijnlijk, zonder duidelijke medische oorzaak. Ik ging naar een psycholoog, analyseerde mijn verleden, probeerde positief te denken en gezond te leven. Alles hielp een beetje maar niet echt.

Uiteindelijk kon ik nauwelijks nog lopen. Het ging echt heel slecht met mij. Burn-out, constateerde de bedrijfsarts uiteindelijk.

Navenja, de pony aan wie ik alles te danken heb

Midden in mijn burn-out kwam de merrie Navenja in mijn leven, als pony voor mijn dochter. Ik kon niets met Navenja. Ze zei op alles ‘nee’. Ze wilde niet vooruit en niet achteruit. Ze trok zich los, steigerde, trapte,… Navenja, zo ontdekte ik later, was een getraumatiseerde pony die niet veel goeds had meegemaakt. Ze zocht naar veiligheid… en die kon ik niet bieden. Want ik was totaal onveilig… maar dat wist ik nog niet.

Navenja en ik hebben elkaar geheeld. Met vallen en opstaan. Zij heeft mij uit mijn dal getrokken en ik heb haar geholpen bij haar herstel. Toen ik hersteld was van mijn burn-out, ben ik de puzzel in elkaar gaan zetten: wat had zij voor mij gedaan en ik onbewust voor haar?

Deze zoektocht bracht bij mij de polyvagaal theorie van Stephen Porges, over de werking van ons autonome zenuwstelsel. Ik ontdekte dat mijn zwaar ontregeld autonoom zenuwstelsel mij tot een zeer onveilige leider en verzorger had gemaakt voor Navenja. In mijn pogingen met haar contact te maken, deed ik onbewust iets goeds voor mezelf en voor haar. Ik ging de expressie in mijn beweging veranderen, om met haar te communiceren. En hierdoor herstelde mijn zenuwstelsel. Tijdens de vele uren die ik met haar doorbracht in de wei en werkend op ons gepachte landje ‘met mijn voeten in de klei’, had ik geen tijd om na te denken. De zorg die ik voor haar had en voor het land, weerhield mij van het eindeloos analyseren van verleden en toekomst. Mijn herstel was haar herstel. Mijn zenuwstelsel begon signalen van veiligheid af te geven. Zij had op haar beurt dat veilige zenuwstelsel van een verzorger nodig om zelf weer in balans te komen. Iemand die geworteld en aanwezig was, grenzen stelde en liefde kon geven zonder behoeftig te zijn.

Zo werd ik een veilige leider, niet alleen voor haar, maar ook voor mezelf en mijn gezin.

De lessen die ik leerde met Navenja geef ik graag door aan jou!

Heel wat opleidingen later en met alle wetenschappelijke onderbouwing die ik hierover kon vinden, begeleid ik nu vrouwen met burn-out, emotionele uitputting en trauma. Uiteraard mét paarden… Als zogeheten ‘paardencoach’.

Mijn werkwijze als paardencoach is uniek. Ik heb de therapeutische toepassing van de polyvagaal theorie vertaald naar coaching en therapie met paarden. Daarnaast beschik ik door opleiding en levenservaring over een uitzonderlijk diverse gereedschapskist waarmee ik jou kan ondersteunen.

Als ik jou begeleid, ga ik voor blijvend resultaat. Wat heb jij nodig? Hoe ziet jouw leven eruit? Hoe kun jij stappen zetten, hoe groot of klein moeten die stappen zijn? Ik draai geen methode af, ik verdiep me in jou. Ons contact is echt en warm. En met humor 😉

Navenja zweeft ondertussen langs de sterren. Ze is helaas slechts 14 jaar geworden. Maar haar spirit is voor altijd bij ons. Haar taak is overgenomen door een aantal fantastische pony’s en paarden.

Mijn opleiding en ervaring

Door een aantal onverwachte afslagen die ik heb genomen tijdens mijn loopbaan, heb ik een ongebruikelijke combinatie van opleiding en werkervaring. Hoe fantastisch komt dat samen in de begeleiding die ik jou bied bij het herstellen van de veerkracht van jouw ontregeld autonoom zenuwstelsel.

🎻 conservatorium-opleiding tot violiste - meerdere jaren ervaring in verschillende symfonie-orkesten - privé praktijk voor jonge talenten
Ik werk nu met muziek als een interventie om positief invloed uit te oefenen op het zenuwstelsel.

👨‍👨‍👧‍👧👩‍💼 opleiding tot communicatie-adviseur – meerdere jaren ervaring in het communicatievak bij grote organisaties

In dit vak heb ik veel geleerd over de dynamiek in groepen, in verschillende teams gewerkt, leiding gegeven aan processen en cultuurverandering.

🐴🌳🐴 verschillende opleidingen op het gebied van coaching en therapie met paarden in binnen- en buitenland 
Na verdieping in verschillende methodes heb ik mijn eigen werkwijze ontwikkeld waarbij ik vooral gebruik maak van de methode van Linda Kohanov, van ervaringsgericht coachen met paarden en systemisch werk met paarden.

🐴🌳🐴 ontelbare lessen en cursussen over en ervaring met paardengedrag, paardvriendelijke trainingsmethoden en natuurlijke huisvesting van paarden
Hieruit put ik bij alle oefeningen met paarden die gaan over communicatie, sturen, grenzen stellen, leiden, volgen en spelen.

🤸‍☀ opleidingen op het gebied van het autonome zenuwstelsel
- opleiding tot Ademhalingscoach Hartcoherent Ademen:
leren om hartcoherent te ademen maakt altijd onderdeel uit van mijn begeleiding.

- opleiding ‘Clinical Applications of Polyvagal Theory’:
het fundament van mijn werkwijze waarover ik in mijn e-book vertel, over herstel van veerkracht van het ontregeld autonoom zenuwstelsel.

🔄 opleiding tot EMDR therapeut
EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van onverwerkt trauma. De opleiding en werkervaring hiermee gaven me veel voeling in wat een leven met trauma inhoudt en wat dit vraagt van mij, Eva Groslot, als therapeut.

Mijn missie

Ik vind het een basisrecht dat jij je altijd en overal ‘VEILIG GENOEG’ kunt voelen!
Veilig genoeg om verliefd te zijn op het leven, de uitdagingen aan te gaan die bij dat leven horen, je authentieke zelf ten diepste te ervaren en je met gemak te verbinden met de mensen om je heen.

Dit ga jij ervaren als jij de veerkracht in jouw ontregeld autonoom zenuwstelsel herstelt. Het is mijn missie je daarbij te begeleiden!

Hoewel ik kleinschalig werk, denk ik graag groot: ik wil meer veerkracht in de wereld brengen.
De hectiek van onze maatschappij, de informatie-overload, de voortdurende prikkels waaraan we bloot staan, de steeds verder opgedreven productiviteit, de keuzestress, minder contact met de natuur,… allemaal factoren die de zenuwstelsels in de wereld zwaar ontregelen met een keten van mentale en lichamelijke klachten tot gevolg.
De ontrustende toename van burn-out klachten is hiervan maar één uiting.

Als hele systemen ontregeld raken, krijg je overal verwarring, stress en ziekte. In relaties, in gezinnen, in teams, in politieke systemen,…

De wetenschappelijke kennis is voorhanden om die ontregeling tegen te gaan of terug te draaien. Maar de toepassing van die kennis blijft nog achter in behandelingen en educatie. Op school leer je niet hoe je jouw zenuwstelsel in balans houdt. En dus geef je dit als ouder ook niet door aan je kinderen.
Reguliere behandeling van emotionele problemen, problemen met de energiehuishouding en problemen die voortkomen uit onverwerkt trauma, focussen op cognitieve therapie, medicijnen en therapieën die een ontregeld autonoom zenuwstelsel helemaal niet aankan.

Wat de wereld nodig heeft is een grote polyvagale familie die uitdraagt hoe je in balans blijft, hoe je de veerkracht in je systeem behoudt. Ik ben lid van die familie en zie het als mijn missie deze kennis en haar toepassing te verspreiden via mijn coachees naar hun families, vrienden en collega’s. En via mijn collega-paardencoaches mijn werkveld in.

 

Eva Groslot,
Paardencoach, ervaringsdeskundige en therapeut

eva-en-navenja

GRATIS E-boek

Leef vrij en veerkrachtig

 

e-book_leef-vrij-en-veerkrachtig_packshot
  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?

In dit e-book beschrijf ik in acht hoofdstukken iets dat jij niet weet! Ik beschrijf hoe de oorzaken van emotionele en lichamelijke uitputting te vinden zijn in een ontregeling van jouw autonome zenuwstelsel.

 

Alle hoofdstukken zijn vergezeld van tips en opdrachten zodat je meteen een eerste stap kunt zetten naar herstel van balans en veerkracht. Alle hoofdstukken vertellen hoe paardencoaching jou kan helpen om de veerkracht in jouw autonome zenuwstelsel terug te brengen.