FAQ Veelgestelde vragen uit de praktijk
Veelgestelde vragen over paardencoaching worden op deze pagina beantwoord.
Paardencoaching is in de eerste plaats ervaringsgericht leren. Je voert activiteiten uit met een paard zoals een paard leiden, laten halt houden, halsteren, over een hindernis lopen enzovoort. Het paard laat merken hoe hij het ervaart om samen met jou iets te doen. En ook bij jou komen allerlei gevoelens naar boven als jij met het paard in de weer bent. Want misschien doe je dit voor het eerst, misschien vind je het heel erg leuk, maar ook spannend, misschien doet het paard niet wat jij verwacht, enzovoort. Je zult snel parallellen zien met jouw dagelijks leven. Daarover gaan we in gesprek: ‘Gaat het daar ook zo? Hoe voel jij je daar? En hoe komt dat dan? Moet daar iets in positieve zin veranderen?’. Daarmee gaan we vervolgens aan de slag. Je gaat experimenteren met nieuw gedrag, een andere intentie, een ander lichaamsbewustzijn enzovoort. En daarop krijg je weer een andere reactie van het paard en dat maakt andere gevoelens bij jou los… Van al deze ervaringen leer je, en ontdek je wat voor jou werkt.
Naast de oefeningen met de paarden, gebruik ik ook andere oefeningen om je te begeleiden bij je persoonlijke ontwikkeling. Ik geef je educatie over de werking van je zenuwstelsel en je brein, over de betekenis van emoties en over de rollen in de paardenkudde, we doen ademhalingsoefeningen en zintuigoefeningen, we kijken naar je leefritme, en nog veel meer. En dat passen we weer toe in de paardenbak.
Download mijn e-boek op deze website om hierover meer te weten te komen.
Ja, ook als je bang bent van paarden, kun jij je laten coachen met paarden. Het maakt eigenlijk niet uit. Sterker nog, je leert angst overwinnen en dat kan een belangrijke stap voor je zijn. De angst voor paarden staat vaak ook nog voor iets anders.
Geef het wel aan bij mij dat je bang bent. Ik houd daar dan extra rekening mee. We zullen tijdens de eerste sessies vooral aandacht besteden aan het vergroten van jouw gevoel van veiligheid. Ook werk ik dan in eerste instantie met hele rustige paarden. En euh… grote kans dat paarden uiteindelijk je beste vrienden worden 😉
Paardencoaching wordt vaak gezien als zweverig. Soms wordt het beeld geschetst dat de paardencoach een boodschap van het paard ontvangt en de klant daarmee binnen een uur van al zijn problemen verlost. Misschien gaat het zo in films, maar niet in het echt.
Er zijn ‘mechanismen’ - als je ze zo wilt noemen – die maken dat we zoveel en zo snel van paarden leren en zoveel gemakkelijker bij ons gevoel komen als we bij paarden zijn. Veel van die mechanismen zijn goed verklaarbaar. Een aantal ervan leg ik uit in mijn e-boek dat je op deze website kunt downloaden.
Ook zelf ben ik alles behalve zweverig. Ik werk op basis van een wetenschappelijk onderbouwde theorie (Polyvagaal theorie) en bewezen effectieve coachingsmethoden. In mijn begeleiding staan contact met je lichaam, aarden, ademen, in het hier en nu zijn, waarnemen en voelen centraal. Bovendien staat geen mens zo stevig in zijn schoenen als een paard op zijn hoeven staat. En mijn begeleiding is erop gericht jou de stevigheid en de veerkracht van een paard te helpen ontwikkelen.
Zweverig zou ik het dus zeker niet noemen. Uitzonderlijk effectief, dat wel.
Een goede coach of therapeut heeft heel veel geïnvesteerd, eerst om zo veel mogelijk vrij te zijn van eigen issues en daarna in een vakopleiding. Hij of zij blijft investeren in de eigen ontwikkeling en in nascholing.
Een paardencoach investeert nog veel meer. Ten eerste omdat een paardencoach zich schoolt op twee vakgebieden: het omgaan met en doorgronden van paarden, en het zijn van een goede coach voor mensen.
Dan zijn er de faciliteiten. Als jij je laat coachen met paarden, zijn er paarden nodig, een rijbak of paddock en een binnenruimte. Die paarden moeten eten, een fijne leefomgeving hebben, hun hoeven worden bekapt, de dierenarts komt, ze moeten worden getraind om in shape te blijven en ga zo maar door. De vierkante meters die nodig zijn voor de coachfaciliteiten en de leefomgeving van de paarden beslaan het duizendvoudige van de kamer van een psycholoog of reguliere coach. De uren die in de verzorging en training van de paarden zitten, zijn ontelbaar. En paarden eten ook aardig veel meer dan een mens 😉
Dus reken maar uit. In het tarief van een sessie paardencoaching zitten dus vooral heel veel kosten voor levensonderhoud, verzorging en faciliteiten voor de paarden.
Het is een investering, maar wat is jouw geluk waard? Wat zou het voor je waard zijn om vrijheid en veerkracht te ervaren? Om weer verliefd te worden op het leven en alle uitdagingen aan te kunnen die bij dat leven horen? Paardencoaching is een zeer effectieve methode om daarin stappen te zetten. Ook al is het duur, het levert vele malen meer op dan het kost!
Nee, alle activiteiten zijn op de grond naast het paard. Er wordt niet gereden.
Ja zeker, dat kan. De insteek is anders dan als jij een paard traint of berijdt. Het gaat nu vooral over jou en niet zozeer over het paard. Wat gebeurt er met en in jou tijdens jouw samenzijn en samenwerken met het paard? En wat zijn de parallellen met je dagelijkse leven?
Daarnaast komt in mijn begeleiding meer aan bod dan uitsluitend de oefeningen met de paarden. Download het e-book op deze website als je daarover meer wilt weten.
Coaching met de hulp van paarden is geschikt voor iedereen, voor mannen en vrouwen van jong tot oud. Ik maak alleen gebruik van grondoefeningen; je gaat dus niet ‘op het paard’. Je hoeft geen ervaring te hebben met paarden of paardrijden. Ook als je bang bent voor paarden, kun je deelnemen. Geef dit dan wel van tevoren aan. Geef het ook aan als je slecht ter been bent.
Problemen waarmee mijn klanten bij me komen zijn:
- erg emotioneel zijn / je emoties niet begrijpen;
- lichamelijke klachten die medisch slecht verklaarbaar zijn;
- teveel stress ervaren;
- overmatig denken;
- moeilijkheden in persoonlijke relaties;
- geen grenzen stellen;
- weinig voelen of het moeilijk vinden gevoelens te uiten;
- weinig energie hebben;
- kampen met (dreigende) burn-out;
- je overvraagd voelen;
- het moeilijk vinden om keuzes te maken;
- stuurloosheid of weinig kracht en invloed ervaren;
- het lastig vinden om samen te werken, leiding te geven of te nemen;
- communicatieproblemen met je kinderen, je partner, of op het werk;
- emotionele en lichamelijke problemen voortkomend uit onverwerkt trauma*
* Mijn werkwijze, bestaande uit paardencoaching en polyvagaal therapie, is als combinatie een effectieve begeleidingsvorm bij het herstellen van de schade die trauma toebrengt aan het autonome zenuwstelsel. Daarnaast kan andere begeleiding of behandeling ook noodzakelijk zijn, naast paardencoaching. In een intake bespreken we dit.
Word je begeleid door een counsellor of psycholoog, maar wil je kijken wat paardencoaching aanvullend voor je kan doen? Dat kan ook. Neem contact op met mij voor meer informatie en praat erover met jouw hulpverlener of coach. Desgewenst stem ik af met jouw andere begeleider(s).
Paardencoaching is zeer geschikt voor kinderen. Zelf ben ik niet gespecialiseerd in paardencoaching waarbij het kind alleen en apart wordt gecoacht. Waar ik me wel op richt, zijn de uitdagingen van de ouders. De ouder speelt vaak een sleutelrol in het oplossen van datgene waar het kind mee worstelt. In vele gevallen kan het effectief zijn als de ouder zich laat coachen en daardoor verandering creëert in het gezin. Eventueel kan dit worden gevolgd door ouder-kind coaching samen. Als ouder en kind samen met een paard bezig zijn, verbindt dit en maakt het praten over wat er speelt gemakkelijker. Ook wordt vaak heel duidelijk wat er gebeurt in de dynamiek tussen ouder en kind en ontdekken ouders hun blinde vlekken daarin.
Zoek je coaching met paarden, alleen voor je kind, dan kan ik je doorverwijzen naar een aantal gespecialiseerde en ervaren kindercoaches die met paarden werken. Neem gerust contact op met mij.
Dat is een hele lastige vraag. Het antwoord is geheel afhankelijk van je coachvraag, de problemen waarmee je worstelt, hoe lang je daar al mee rondloopt en de impact ervan op je leven, je gezondheid, je relaties, je werk enzovoort. Maar ook van belang is hoe jij het geleerde gaat toepassen in je dagelijks leven: hoe intensief ben je daarmee bezig, hoe kwetsbaar stel je je daarin op, hoe moedig probeer je de dingen uit? De verandering gebeurt niet alleen in de paardenbak, de kracht zit ‘m in de toepassing, elke dag weer opnieuw.
Hoe doen we dat dan praktisch? We starten met een telefonische intake en een kennismakingssessie bij de paarden. Daarna stellen we samen je doel(en) vast. Daarbij is het van belang om niet alleen een einddoel maar ook tussendoelen te bepalen. Op basis daarvan doe ik je een voorstel op maat in verschillende fasen van een aantal sessies. Na elke fase kijken we of het tussendoel is bereikt en of we samen doorgaan naar de volgende fase.
‘Losse’ sessies boeken kan ook, maar is minder voordelig. Zelf vind ik het niet erg geschikt als je een duidelijk doel voor ogen hebt dat je wilt bereiken.