coaching met paarden kennismakingssessie

VERVOLGPROGRAMMA VOOR PAARDENCOACHES

Coachen met het zenuwstelsel

Het maximale uit je coaching halen door te leren reguleren

Heb je de basistraining Alles begint in het zenuwstelsel gevolgd, en wil je gaan coachen met het zenuwstelsel als basis en/of vanuit de zuivere polyvagaal theorie, dan zie jij je gesteld voor een aantal uitdagingen:

 • Omgaan met je eigen autonome reacties op je coachee als er veel gebeurt bij de coachee. Of als er juist te weinig gebeurt bij je coachee.
  Je eigen ongemak verdragen en de veerkracht hebben om de ventrale vagus te zijn voor de ander. Ook voor jouw paard!
  Dit is een voorwaarde om voldoende veiligheid te brengen in de coachrelatie en te voorkomen dat jouw coachee jou gaat steunen. Het is een voorwaarde omdat jij ook het paard moet kunnen reguleren zo nodig. Het is een voorwaarde om je coachee niet teveel maar ook niet te weinig te activeren.
  Daarnaast is het van onschatbare waarde voor je eigen balans en werkplezier.
 • Hulpbronnen ontwikkelen voor jezelf en met je coachee: wat is er allemaal mogelijk, hoe ontwikkel je dat en wat werkt voor wie?
  Welke hulpbronnen zitten er al binnen de methodiek waarmee je werkt en welke zou je kunnen toevoegen, en hoe?
  Zonder hulpbronnen geen regulatie...
 • Hoe begeleid je specifieke doelgroepen, zoals coachees die overspannen zijn of een burn out hebben? Hiervoor is specifieke kennis nodig en een aangepaste aanpak. Bij deze coachees zijn er structurele veranderingen in de stressfysiologie. En soms voelt niet meer veilig, wat eigenlijk veilig zou moeten zijn....
 • Wat doe je als het gezin / de relatie / de werkomgeving van je coachee hem/haar ernstig uit balans brengt? Hoe betrek je de omgeving?
 • En hoe brengen coachees uiteindelijk weer balans in hun eigen kuddes?

 

Om het jou mogelijk te maken vervolgstappen te zetten hebben wij een programma ontwikkeld:

‘Coachen met het zenuwstelsel’

 • Tijdens dit programma versterk jij jouw eigen regulatie, jouw eigen balans en veerkracht. Dit geeft jou zowel privé als zakelijk een enorme boost. Je gaat de vrijheid en de veiligheid voelen om met elke uitdaging om te gaan. Je creativiteit wordt versterkt, je ziet overal mogelijkheden.
  Voor jouw coachees ben je altijd de ventrale vagus. Je zorgt voor veiligheid, je kunt de energie matchen van de autonome staat van je coachee en op de juiste wijze activeren.
 • Je leert meer over het ontwikkelen van hulpbronnen voor jezelf en je coachee. Hulpbronnen inzetten die rechtstreeks inwerken op de autonome staat, zoals hartcoherent ademen, muziek, zintuigen-activatie en beweging maken een wereld van verschil voor een zenuwstelsel dat uit balans is.
 • We besteden uiteraard extra aandacht aan het paard als hulpbron. Maar vooral ook aan de interactie tussen jou en het paard. Kun jij het paard reguleren: zowel activeren als tot rust brengen? Wat zegt dat over jouw regulatie? Wat en hoe kun je daarin ontwikkelen? Hoe wordt jouw interactie met het paard een voorbeeld en hulpbron voor regulatie van je coachee?
 • We gaan van autonome balans naar emotionele balans en cognitieve balans. Wat zijn emoties en hoe betrek je ze bij regulatie? En hoe zet je de cognitie in als hulpbron?
  Voor jouw coachee en voor jezelf zijn emoties vaak de meest waarneembare boodschappen van je lichaam. Je cognitie kan je helpen de boodschap te ontcijferen en de juiste stappen te zetten waardoor het zenuwstelsel in balans kan komen.
  Leert je coachee dit zelf, dan geeft dit vaak heel veel houvast in de rollercoaster van emoties die de coachee voelt.
 • Je wordt begeleid in het integreren van het werken met het zenuwstelsel in jouw specifieke methodiek. Welke mogelijkheden zie je daar? Hoe ga je het doen?
 • Je leert meer over het zenuwstelsel van specifieke doelgroepen: onder andere wat is burn out, als ultieme dysregulatie van het zenuwstelsel, en hoe begeleid je dan naar herstel? Bijna alle klanten met stevige dysregulatie, met een 'label', met onbegrepen lichamelijke klachten of onverwerkt trauma, zijn op zijn minst overspannen en erger. Je krijgt specifieke kennis van stressfysiologie en herstelprocessen om deze coachees beter te kunnen begeleiden.

Onderdelen programma 'Coachen met het zenuwstelsel':

 • 3 live trainingsdagen verspreid over 6 maanden (mei – juni -september);
 • 2 online Q&A sessies tussen de trainingsdagen door;
 • lesmateriaal en uitgeschreven oefeningen.

Wij hebben dit programma speciaal ontwikkeld

 • Voor wie de basis-trainingsdag 'Alles begint in het zenuwstelsel' naar meer smaakt.
 • Voor wie het werken met het zenuwstelsel voelt als iets dat past en dat veel gaat opleveren.
 • Voor coaches die (nog) beter voor hun eigen balans en veerkracht willen gaan zorgen.
 • Voor wie lichaamsgericht werken heel concreet wil maken.
 • Voor wie zijn coachees tot hun eigen therapeut wil maken.
 • Voor wie handvatten wil ontwikkelen om het zelfhelend vermogen van de coachee meer aan te spreken.
 • Voor wie altijd wil weten wat te doen als je niet weet wat te doen.
 • Voor coaches die coachees hebben met onbegrepen lichamelijke klachten, stress, angst- of paniekaanvallen, een ongezonde levensstijl of dreigende burn out.
 • Voor coaches met coachees die alleen over hun problemen willen praten.
 • Voor coaches met coachees in een relatie of professionele omgeving die hen erg uit balans brengt.
 • Voor coaches die met al deze mensen betere resultaten willen boeken.


Wat levert het je op om mee te doen?

Onze ervaring is dat waar we vroeger 10 sessies nodig hadden, nu nog 6 sessies nodig hebben om hetzelfde te bereiken.

Om bijvoorbeeld van een gemiddeld dagelijks angstgevoelen van 9 op 10 bij een coachee naar een gemiddeld angstgevoelen van 3 op 10 te gaan.
Om van een twee dagen lange nasleep van een woede-aanval naar een nasleep van 2 uur te gaan.
Om van burn out en heftige emotionele overspoeling te gaan naar goed slapen en de rust en kalmte ervaren om eindelijk te gaan herstellen.

Sommige van onze coachees hebben tot wel 20 gesprekken gevoerd met een psycholoog - met weinig resultaat - voor ze bij ons komen. Na slechts enkele sessies zeggen ze ‘nu kom ik pas ergens, nu ben ik veel beter in balans, nu kan ik veel beter omgaan met de uitdagingen van het leven’.

 

Het is biologisch gezien namelijk niet mogelijk om te verwerken, te helen en iets nieuws leren als het autonome zenuwstelsel teveel uit balans is.

 

Veerkracht in het autonome zenuwstelsel is dus een voorwaarde voor jouw coachee om stappen te kunnen zetten! Als coach moet je die voorwaarde eerst creëren en je coachee leren om die iedere dag weer voor zichzelf te creëren: je dient je coachee te leren het autonome zenuwstelsel te reguleren.

Als je coachee dat kan, ga je met iedere coachee resultaten boeken vanuit de methode waarmee jij werkt. Maar dan moet jij dit ook voor jezelf doen! En je paard kunnen reguleren in plaats van dat het voornamelijk andersom gebeurt.

Deze resulaten kun jij boeken, als je deelneemt aan het vervolgprogramma 'Coachen met het zenuwstelsel'.

🍀 🍀 Maar misschien is het allerbelangrijkste resultaat wel meer regulatie voor jezelf, meer werkplezier, meer gezondheid, meer balans en veerkracht. En dat werkt door in alle aspecten van je leven.

Onze missie

Wij streven naar een grote polyvagale familie! Er is meer regulatie nodig in de wereld, in gezinnen, op scholen, in bedrijven. Dat begint met elke dag een stapje. Dat begint met meer coaches die werken met het zenuwstelsel als basis.

Onze missie is om een netwerk van paardencoaches en andere coaches en hulpverleners te creëren die allen werken vanuit het autonome zenuwstelsel. Zodat we naar elkaar kunnen verwijzen om steeds de juiste ondersteuning te kunnen bieden aan klanten. Zodat we samen aan intervisie en nascholing kunnen doen en van elkaar leren. Zodat we onze marketing en sales gezamenlijk kunnen aanpakken, gericht op Veerkracht en balans! Wij zouden het fantastisch vinden als jij je hierbij wilt aansluiten door je verder in de materie te verdiepen en samen met ons te ontwikkelen.

De trainers, Monique Verreijdt en Eva Groslot, hebben met veel studie en experimenteren heel wat puzzelstukjes in elkaar gezet. Wij geven graag door wat we weten en hebben ervaren in onze praktijk. Het is zonde als ieder voor zich die puzzel moet maken. En we vinden het boeiend om de kruisbestuiving van de verschillende methodieken waarmee jullie werken daar bij te betrekken.

Praktische informatie

Programma op hoofdlijnen

 • Dag 1: Jouw eigen autonome profiel, triggers en sprankels. Oók in interactie met het paard. Hoe reguleer jij het paard en andersom?
 • Online Q&A 1: Stel je vragen en breng je praktijkcases in.
 • Dag 2: Hulpbronnen: ontwikkelen van hulpbronnen voor jezelf en jouw coachee.
 • Online Q&A 2: Stel je vragen en breng je praktijkcases in.
 • Dag 3: Regulatie in gezinnen, relaties en teams. Specifieke doelgroepen, met name burn out en HSP.

Data:

startbijeenkomst donderdag 25 maart van 19.30 uur tot 21.00 uur via Zoom

live dagen:

vrijdag 21 mei

zaterdag 19 juni

zaterdag 18 september

 

Tijden live dagen: 9.30 uur – 16.30 uur

Locaties:

 • Trainingscentrum Celine van der Stroom in Akersloot in combinatie met Hotel Van der Valk Akersloot (dagen 1 en 2),
 • Paardenplezier, Moordrecht (dag 3)

Trainers / coaches: Monique Verreijdt en Eva Groslot

Normale prijs: 1350 euro - Met vroegboekkorting*: 997 euro

(vrij van BTW)

Catering / lunch: 21,50 euro per dag

 • Vroegboekkorting geldt steeds gedurende een week na jouw deelname aan de basistraining 'Alles begint in het zenuwstelsel'.
 • De sluitingsdatum voor inschrijvingen is 1 april.
 • Het programma gaat door als er minimaal 8 deelnemers zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 10.
 • Ons annuleringsbeleid, specifiek gericht op covid-19, lees je op https://navenja.nl/algemene-voorwaarden/

De trainers: Monique Verreijdt en Eva Groslot

Eva Groslot
Eva Groslot

Voor Eva Groslot is de polyvagaal therapie de basis van haar manier van coachen met paarden. Eva volgde de intensieve leergang ‘Rythm of Regulation’ live bij Deb Dana, de rechterhand van Stephen Porges. Sindsdien is de polyvagaal theorie de bril waardoor zij naar de wereld kijkt. Dit heeft haar manier van coachen fundamenteel veranderd. Eva werkt - bovenop de polyvagale basis - systemisch, met de methode van Linda Kohanov, met muziek, met EMDR en is hartcoherent ademcoach.

Meer over Eva lees je op www.navenja.nl

Monique Verreijdt
Monique Verreijdt

Monique Verreijdt werkt met het autonome zenuwstelsel onder andere als paardencoach en wandelcoach. Ze is expert op het gebied van het hoogsensitieve zenuwstelsel. Ze is altijd op zoek naar wat mensen weer in beweging brengt en heeft daaromheen een breed aanbod ontwikkeld. Monique heeft 40 jaar ervaring in de gezondheidszorg en is – naast haar werk als coach in haar eigen praktijk – ook praktijkondersteuner in de geestelijke gezondheidszorg.

Meer over Monique lees je op: www.verreijdtcoaching.nl