Blog

afbeelding_2021-03-22_135543

Meer leiderschap in je werk en in je leven? Ontdek het geheim van je zenuwstelsel

Het geheim van je zenuwstelsel Ik ben geinterviewd door Marieke van Ginkel voor haar ‘Drijvende kracht podcast-serie’. Ze vroeg mij om te vertellen over het geheim van het zenuwstelsel. Nou… daar kan ik uren over vertellen. Wat Marieke erover schrijft: “Ik wist niet dat jouw autonome zenuwstelsel bepaalt wat voor gedachten je denkt. En bepaalt…

stressreacties-met surfboard

Voltooi je stressreacties!

Voltooi je stressreacties! Heuh, wat? Het ontstaan van chronische stressklachten is vaak niet het gevolg van de stressoren in ons leven maar van het niet afmaken van onze stressreacties daarop. Wat bedoel ik daarmee?   Niks mis met stressreacties De hele dag door gebeuren er aangename maar ook minder aangename dingen om ons heen, tussen…

paarden coaching herstel je veerkracht

Vergroot je effect als paardencoach

Vergroot je effect als paardencoach! Geef je coaching of therapie met paarden en wil je daarmee nog meer bereiken? We kunnen met paardencoaching een groter effect behalen dan we al doen. Daar zijn mijn collega Monique Verreijdt en ik van overtuigd. Hoe en waarom?   Onbewust werken met het zenuwstelsel Paardencoaching is een manier van…

Wat is paardencoaching

Wat is paardencoaching?

Wat is paardencoaching? Wat is paardencoaching? Paardencoaching is een coachingsvorm gestoeld op ervaringsgericht leren. Bij paardencoaching laat jij je als mens coachen door een ‘paardencoach’. In het Engels heet dit een equine assisted coach: een door-paarden-geassisteerde-coach. En dat zegt het precies zoals het is. Een paardencoach laat zich op zijn beurt namelijk bijstaan door één…

Rollen in de paardenkudde

De rollen in de paardenkudde

Er zijn vier rollen in de paardenkudde. Alle paarden zijn in staat om alle rollen te vervullen. De paarden zetten een rol in, als die nodig is voor de kudde. Zo blijft de kudde veilig en in balans.
Mensen daarentegen, hebben de neiging om bepaalde rollen te verwaarlozen en andere rollen teveel te benadrukken. En dan raakt de kudde (het gezin, het team, enzovoort) uit balans.

ShootStarnmeer-IMJongens_1924

Je kind laten coachen of jezelf laten coachen?

Kinderen coachen met de hulp van paarden is HOT. Ik ben ervan overtuigd dat kinderen ontzettend veel leren van paarden. Mijn pony Navenja heeft mijn dochter mee opgevoed en is ongelooflijk belangrijk geweest voor mijn dochters ontwikkeling. Navenja heeft mijn dochter dingen geleerd die ik haar toen zelf niet kon meegeven omdat ik ze zelf ook nog moest leren. In het voetspoor van mijn dochter heb ik ze uiteindelijk wel degelijk geleerd, van Navenja natuurlijk!

Blog een rondje paard (1)

Waarom voel je je beter na een rondje lopen met een paard?

De afgelopen weken heb ik vele moeder-kind ontstress uurtjes mogen begeleiden, corona-proof  natuurlijk. De reacties zijn buitengewoon positief. Sommige moeders toonden zich verbaasd over het effect dat een paar rondjes lopen met een paard op hun kind had, of op hen zelf. Wat gebeurt daar? Waarom voel je je beter als je een paard leidt en stuurt terwijl je naast dat paard loopt?

Een goede vraag!

hartcoherentie

Hartcoherent ademen in het ritme van het paard

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het stressniveau van mensen drastisch daalt als ze bij paarden zijn. Die onderzoeken kijken onder meer naar het hartritmepatroon van mens en paard*. En wat blijkt: het menselijke hart gaat mee resoneren met het hartritme van het paard.

Navenja

Het niet geleefde leven

Dit blog is een oudje. Ik heb het geschreven toen Navenja nog leefde. Mijn grote vriendin, mijn leermeester, mijn alles. Ter ere van haar, publiceer ik dit blog opnieuw.

Aike-veerkracht

Veerkracht is ‘altijd doen wat nodig is om in balans te komen’

Altijd doen wat nodig is om in balans te komen, dat doet een paard. Een paard onderdrukt zijn lichamelijke reacties niet. Signaleert het gevaar, dan zal het meteen vluchten. Maar is het gevaar geweken, dan gaat het ook onmiddellijk weer over tot grazen. Moet er een grens worden gesteld, dan doet het paard dat. Moet er spanning afvloeien, dan gaat het rollen of spelen. Heeft het aanraking nodig, dan vraagt het een vriend om hem te ‘groomen’. Een paard ‘ervaart’ wat nodig is en onderneemt vervolgens de benodigde actie. Zo blijft een paard in balans.

met Ilaj (1) (1)

Waarmee kan ik je helpen?

Waarmee kan ik je helpen? Waarmee kunnen de paarden je helpen? Wij helpen je met een diep verlangen dat soms onbereikbaar voelt: een vrij en veerkrachtig leven!   Ik wil dat jij weet wat ik niet wist toen ik een zware burn out kreeg, nauwelijks kon lopen, een emotioneel wrak was en er jaren over…

GRATIS E-boek

Leef vrij en veerkrachtig

 

e-book_leef-vrij-en-veerkrachtig_packshot
  • Wil jij een ander leven dan een leven vol uitputting en stress?
  • Wil jij weer meer vrijheid ervaren, veerkracht ontwikkelen en de veiligheid in jezelf terugvinden?

In dit e-book beschrijf ik in acht hoofdstukken iets dat jij niet weet! Ik beschrijf hoe de oorzaken van emotionele en lichamelijke uitputting te vinden zijn in een ontregeling van jouw autonome zenuwstelsel.

 

Alle hoofdstukken zijn vergezeld van tips en opdrachten zodat je meteen een eerste stap kunt zetten naar herstel van balans en veerkracht. Alle hoofdstukken vertellen hoe paardencoaching jou kan helpen om de veerkracht in jouw autonome zenuwstelsel terug te brengen.