Balans met paarden

Ik baseer coaching met paarden op drie pijlers: het spiegelen, het leiderschapsmodel van de paardenkudde en wortels en vleugels. Wortels en vleugels krijg je als er balans is tussen ons denken, voelen, zijn en doen. Daarom is dit één van de pijlers van Paardencoaching Navenja.

 

Wortels en vleugels met de paarden

We kennen allemaal wel iemand die bij ons het gevoel oproept dat alles klopt. Iemand die doet wat hij zegt, die ons motiveert, ons aanvoelt en ons rustig maakt. We gaan naar hem voor een goed gesprek of een beter inzicht. We vertrouwen haar die opdracht graag toe; we vertrouwen hem of haar punt. Iemand met wortels en vleugels tegelijk.

 

Navenja_s_kusCongruentie

Zo iemand is congruent. Als je congruent bent zeggen je woorden hetzelfde als je lichaamstaal. Je bent ontspannen en de dingen kosten je nauwelijks energie. Toch ben je gefocust en zet je jezelf makkelijk neer. Dat komt omdat je voor 100% weet en doet wat je wilt.
Paarden volgen congruentie. Dit is waarom paarden vaak goed op jonge kinderen reageren. Jonge kinderen zijn nog minder maatschappelijk aangepast om de ene emotie achter de andere te verbergen.

 

1 (2)Gewaar-zijn

Zo iemand kan schakelen naar gewaar-zijn. Gewaar-zijn is het volledig voelen en zien van het hier en nu, zonder het te willen veranderen, zonder iets te willen bereiken of controleren. Als je gewaar bent, word je niet gehinderd door innerlijke stemmetjes. Het is pauze in je hoofd maar toch ben je juist dan helemaal wakker, pik je intuïtief allerlei subtiele signalen op en krijg je diepe inzichten.
Alle dieren zijn meesters in gewaar-zijn en brengen ons mensen  – die anders volledig zouden opgaan in het eindeloos overdenken van zaken uit het verleden of in de toekomst – telkens weer terug naar het hier en nu en het plezier van het gewaar-zijn. Aan hun reacties op jou merk je meteen of je gewaar-bent of teveel bezig met denken.

 

Hartcoherentie

Zo iemand heeft een hoge hartcoherentie. Hartcoherentie is het ritme in de tijd tussen de hartslagen. Dit ritme weerspiegelt je emotionele toestand. Bij verstoring (stress, negatieve emoties) zie je een chaotisch patroon in het ritme, bij een positieve emotionele toestand is je hartslag in een goed (coherent)ritme. Een coherent ritme verlaagt je bloeddruk, versterkt je immuunsysteem en vermindert het cortisolgehalte (stresshormoon) in je bloed met 23%(!).

frustratie
Met o.a. ademhalingsoefeningen kun je je hartritme coherenter maken. Het brein krijgt dan van het hart het signaal dat in je lijf alles in orde is en reageert hier vervolgens weer op door de hartcoherentie te versterken.

Dit tweerichtingsverkeer van signalen leidt tot een positieve spiraal die schakelen naar gewaar-zijn en gevoel vergemakkelijkt. Je kunt letterlijk beter luisteren naar je hart.
waarderingPaarden hebben van nature een hoge hartcoherentie. De eerste verkennende onderzoeken geven aan dat het stressniveau van mensen drastisch daalt als ze bij paarden zijn. Het lijkt erop dat het menselijke hart mee resoneert met het hartritme van het paard.

 

SONY DSC

 Kritisch naar emoties

Zo iemand kijkt kritisch naar zijn eigen emoties. Emoties zijn een product van het verstand, veroorzaakt door gedachten. Zo wordt bijvoorbeeld boosheid veroorzaakt door de gedachte: “Dat had de ander nooit mogen doen!”. Emoties  kosten veel energie als we ze niet loslaten. Emoties ontstaan vaak doordat we de hele tijd (negatief) tegen onszelf praten. Ze veroorzaken lichamelijke klachten zoals spanning en uitputting. Gewaar-zijn roept emoties een halt toe. Lees er meer over.

Dat eindeloos doen en denken doen we vaak om geen leegte te voelen. Het goede nieuws is: hoe meer je congruent, hart coherent en gewaar bent, hoe meer innerlijke leegte verandert in innerlijke ruimte. En dat geeft wortels en vleugels tegelijk. Kom in balans met paarden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *