Alles begint in het zenuwstelsel met paarden

TRAINING VOOR PAARDENCOACHES

Alles begint in het zenuwstelsel!

Datum en locatie:

Nieuwe trainingen zijn voorzien in het voorjaar van 2022. De data en locatie volgen z.s.m.

 

Het maximale uit je coaching halen door te leren reguleren

 • Verlang je ernaar om nog meer uit je sessies te halen, ook voor je eigen werkplezier?
 • Zijn er sessies waarbij je het idee hebt dat er niet genoeg gebeurt bij de coachee en weet je niet waar dat aan ligt?
 • Of heb jij coachees waarbij je veel emotionele ontlading lijkt te zien en die zich toch in loop van de tijd niet beter gaan voelen?
 • Hebben jouw coachees onbegrepen lichamelijke klachten, stress, angst- of paniekaanvallen of (dreigt) een burn out? En zou je willen ontdekken hoe je op een andere manier je coachees kunt begeleiden?
 • Heb je coachees die alleen over hun problemen willen praten en moeite hebben om vooruit te kijken?
 • Of heb je coachees waarvan je denkt dat ze stappen maken maar de volgende sessie blijken ze weer terug zijn bij het beginpunt?
 • Wil je je blijven ontwikkelen en meer tools krijgen om met al deze mensen betere resultaten te boeken?

 

Wat vaak speelt bij deze coachees is een sterke ontregeling van het autonome zenuwstelsel.

In een ontregeld zenuwstelsel zijn verwerken en helen, balans houden tussen vertragen en versnellen, en positieve emoties en gedachten cultiveren biologisch onmogelijk.

 

Het goede nieuws is: je kunt je coachees leren om invloed uit te oefenen op de balans in hun zenuwstelsel. Je zult merken dat zij meer stappen gaan zetten als er meer autonome balans is.

Dat begint met de juiste kennis over het autonome zenuwstelsel en met leren 'reguleren'. Met eenvoudige interventies kun je vervolgens een keten van verwarring en stress doorbreken.

 

Het autonome zenuwstelsel leren begrijpen en voelen is een groot geschenk voor jezelf en je coachees.

 

Wil jij ontdekken wat het werken vanuit het autonome zenuwstelsel kan betekenen?

Waarom zou je meedoen aan deze training?

Kennis over het autonome zenuwstelsel en hoe je dit weer in balans brengt als het uit balans is geraakt is belangrijk en zou ieder mens moeten weten. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo. Dus jouw coachee heeft jou daarbij nodig!

Of je coachee nu moet herstellen van een burn-out, worstelt met trauma, te maken heeft met grote veranderingen in haar leven, leeft met hoogsensitiviteit, autisme of ADHD, emotionele wonden moet helen door een relatiebreuk of een verlies,… De eerste stap is ervoor zorgen dat haar autonome zenuwstelsel veerkrachtig werkt.

 

Het is biologisch gezien namelijk niet mogelijk om te verwerken, te helen en iets nieuws leren als het autonome zenuwstelsel teveel uit balans is.

 

Veerkracht in het autonome zenuwstelsel is dus een voorwaarde voor jouw coachee om stappen te kunnen zetten! In vele gevallen moet je als coach die voorwaarde eerst creëren en je coachee leren om die iedere dag weer voor zichzelf te creëren: je dient je coachee te leren het autonome zenuwstelsel te reguleren.

Als je coachee dat kan, ga je met iedere coachee resultaten boeken vanuit de methode waarmee jij werkt.

Hoe je daaraan werkt met je coachee, daarover gaat deze training!

Je leert het waarom, het hoe, krijgt de wetenschappelijke onderbouwing en ontdekt de verbinding met wat je al doet. En je leert uiteraard ook jezelf beter te reguleren.

 

Polyvagal-Ladder-NICABM-cropped-1

Voor wie is de training?

De workshop richt zich op beginnende en ervaren paardencoaches en op therapeuten die met paarden werken.

Elke methode die jij meebrengt vanuit jouw ervaring is waardevol.

Werken vanuit het autonome zenuwstelsel is een fundament waarop alle mogelijke methodes kunnen worden gebouwd, van NLP, tot systemisch werk, van EMDR tot intuïtief coachen.

 

Reacties van deelnemers die je voorgingen:

 • Een waanzinnig leerzame dag.
 • Te gek en inspirerend, op naar het vervolg!
 • Een echte aanrader, puzzelstukjes vallen op hun plek.
 • Erg geïnteresseerd in het vervolgprogramma.

Resultaten

Voor jezelf, als veilige, gereguleerde coach:

 • Je kunt de reacties van jouw eigen autonome zenuwstelsel tracken.
 • Je hebt je eigen hulpbronnen voor regulatie beter in beeld.

 

Voor je coachees:

 • Je ontdekt hoe je bij jouw coachees de focus kunt verleggen van problemen en klachten naar wat het lichaam nodig heeft om zich gereguleerd en veilig te voelen.
 • Je weet welke hulpbronnen je bij je coachees kunt ontwikkelen om hen te leren reguleren.
 • Je kunt de brug maken naar hoe je paarden inzet als hulpbron voor meer regulatie.

 

Voor je professionele reflectie:

 • Je hebt een andere manier van kijken aangereikt gekregen op vele coachvragen, labels en problemen die je als paardencoach tegenkomt.
 • Je hebt meer wetenschappelijke basis onder datgene wat je vaak intuïtief al doet.
 • Je hebt inzicht in het belang en de effecten van het werken vanuit het autonome zenuwstelsel.
 • Je weet hoe je het effect van jouw manier van werken kunt vergroten. Er vallen kwartjes en je ziet welke aanvullingen en welke tools je daarvoor kunt inzetten.

 

Om verdieping mogelijk te maken:

 • Deze basistraining geeft toegang tot het vervolgprogramma 'Coachen met het zenuwstelsel'. Hét programma voor wie zich verder wil verdiepen in de polyvagaal theorie, je eigen regulatie als coach, specifieke hulpbronnen zoals ademhaling en beweging met het paard, emotionele en cognitieve balans, regulatie in relaties, gezinnen en groepen, bijzondere doelgroepen zoals coachees met burn out en een hoogsensitief zenuwstelsel, en de regulatie van het paard.  Als je hebt deelgenomen aan de basistraining 'Alles begint in het zenuwstelsel' krijg je een mooie korting op dit vervolgprogramma. Lees er meer over: Coachen met het zenuwstelsel.

Programma van de dag

 • Je krijgt inzicht in de polyvagaal theorie van Stephen Porges en hoe je deze kan toepassen als paardencoach. Deze ‘Science of safety’ is dé theorie over het autonome zenuwstelsel die iedere hulpverlener zou moeten kennen.
 • Je leert te kijken door de bril van het zenuwstelsel naar leefstijlinterventies en naar verschillende methodes zoals de positieve psychologie, oplossingsgericht werken, somatic experiencing, NLP en systemisch werk.
 • We vertellen je meer over de relatie tussen (on)balans in het zenuwstelsel en hoogsensitiviteit en verschillende ‘labels’.
 • Je kijkt naar je eigen manier van werken door de bril van het zenuwstelsel.
 • Je doet oefeningen waarbij je in kaart brengt hoe jouw zenuwstelsel reageert en je krijgt oefeningen aangereikt die je kunt inzetten bij je coachees om het zenuwstelsel te reguleren. Met en zonder paarden.
 • Je krijgt inzicht in hoe je jouw coachee meer veiligheid biedt als zij vastzit in autonome patronen van bescherming. En wat dit vraagt van jouw regulatie als coach.

Praktische informatie

Datum: 26 november 2021

Tijden: 9.30 uur – 16.30 uur

Trainers / coaches: Monique Verreijdt en Eva Groslot

Prijs: 257 euro (ex BTW)

 

Lunch: 19,50 euro per persoon (incl. BTW)

 

 

 • De training gaat door als er minimaal 10 deelnemers zijn. Het maximaal aantal deelnemers is 12.
 • Ons annuleringsbeleid, specifiek gericht op covid-19, lees je op https://navenja.nl/algemene-voorwaarden/

De trainers: Eva Groslot en Monique Verreijdt

Eva Groslot
Eva Groslot

Voor Eva Groslot is de polyvagaal therapie de basis van haar manier van coachen met paarden. Eva volgde de intensieve leergang ‘Rythm of Regulation’ live bij Deb Dana, de rechterhand van Stephen Porges. Sindsdien is de polyvagaal theorie de bril waardoor zij naar de wereld kijkt. Dit heeft haar manier van coachen fundamenteel veranderd. Eva werkt - bovenop de polyvagale basis - systemisch, met de methode van Linda Kohanov, met muziek, met EMDR en is hartcoherent ademcoach.

Meer over Eva lees je op www.navenja.nl

Monique Verreijdt
Monique Verreijdt

Monique Verreijdt werkt met het autonome zenuwstelsel onder andere als paardencoach en wandelcoach. Ze is expert op het gebied van het hoogsensitieve zenuwstelsel. Ze is altijd op zoek naar wat mensen weer in beweging brengt en heeft daaromheen een breed aanbod ontwikkeld. Monique heeft 40 jaar ervaring in de gezondheidszorg en is – naast haar werk als coach in haar eigen praktijk – ook praktijkondersteuner in de geestelijke gezondheidszorg.

Meer over Monique lees je op: www.verreijdtcoaching.nl