Alles begint in het zenuwstelsel met paarden

1-DAAGSE TRAINING VOOR COACHES EN THERAPEUTEN

Alles begint in het zenuwstelsel!

Datum en locatie:

 • Vrijdag 26 augustus 2022 - Van Stal - Amstelveen
 • Zaterdag 24 september - Hippodroom - Oisterwijk
 • Vrijdag 14 oktober - Van Stal - Amstelveen

 

 

Het maximale uit je coaching* halen door met het zenuwstelsel te werken

 • Verlang je ernaar om nog meer uit je sessies te halen, ook voor je eigen werkplezier?
 • Zijn er sessies waarbij je het idee hebt dat er niet genoeg gebeurt bij de coachee en weet je niet waar dat aan ligt?
 • Hebben jouw coachees onbegrepen lichamelijke klachten, stress, angst- of paniekaanvallen of (dreigt) een burn out?
 • Heb je coachees die alleen over hun problemen willen praten en moeite hebben om vooruit te kijken?
 • Of heb je coachees waarvan je denkt dat ze stappen maken maar de volgende sessie blijken ze weer terug te zijn bij af?
 • Wil je meer tools krijgen om met al deze mensen betere resultaten te boeken?
 • Wil je meer leren over de regulatie van jouw eigen zenuwstelsel en het effect daarvan op jouw coachees?

Lees dan zeker verder!

 

*Wij spreken in deze tekst over coaching en coachees. Overal waar coach en coachee staat, zou echter ook therapeut en cliënt kunnen staan. Alles waarover we schrijven is even waardevol en relevant voor de coach als de therapeut. 

 

Wat vaak speelt bij coachees is een sterke ontregeling van het autonome zenuwstelsel.

Met een ontregeld zenuwstelsel is het biologisch onmogelijk om te verwerken en te helen, balans te houden tussen rust en actie, en positieve emoties en gedachten te cultiveren.

 

Het goede nieuws is: je kunt je coachees leren om invloed uit te oefenen op de regulatie van hun autonome zenuwstelsel. Je zult merken dat zij meer stappen gaan zetten als er meer autonome regulatie is.

Dat begint met de juiste kennis over het autonome zenuwstelsel en met leren 'reguleren'. Met eenvoudige interventies kun je vervolgens een keten van verwarring en stress doorbreken.

 

Het autonome zenuwstelsel leren begrijpen en voelen is een groot geschenk voor jezelf en je coachees.

 

Wil jij ontdekken wat het werken vanuit het autonome zenuwstelsel kan betekenen?

Schrijf je dan in voor de training:

Waarom zou je meedoen aan deze training?

Kennis over het autonome zenuwstelsel, hoe je het kunt reguleren, en hoe je de autonome (automatische) regulatie op de achtergrond weer op gang brengt, zou ieder mens moeten weten. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo.

Of je coachee nu moet herstellen van een burn-out, trauma met zich meedraagt, te maken heeft met grote veranderingen in haar leven, leeft met hoogsensitiviteit, autisme of ADHD, emotionele wonden moet helen door een relatiebreuk of een verlies,… De eerste stap is ervoor zorgen dat haar autonome zenuwstelsel veerkrachtig werkt.

 

Het is biologisch gezien namelijk niet mogelijk om te verwerken, te helen en iets nieuws leren als er te weinig regulatie mogelijk is in het autonome zenuwstelsel.

 

Veerkracht en regulatie in het autonome zenuwstelsel is dus een voorwaarde om stappen te kunnen zetten! In vele gevallen moet je als coach die voorwaarde eerst creëren en je coachee leren om die iedere dag weer voor zichzelf te creëren.

Bovendien dien je als coach jouw eigen zenuwstelsel te kunnen reguleren. Jij dient tijdens een sessie te allen tijde een veilig zenuwstelsel te zijn voor jouw coachees. Het zenuwstelsel van jouw coachee reageert namelijk op jouw zenuwstelsel.

 

Jij maakt het mogelijk voor jouw coachee om (te leren) haar eigen autonome zenuwstelsel te reguleren en veiligheid te ervaren, doordat haar zenuwstelsel kan synchroniseren met dat van jou.
Werk je met paarden, dan kan het paard daarbij helpen maar jij bent daarin nog veel belangrijker dan het paard!

 

Door het zorgen voor regulatie, veerkracht en veiligheid in het zenuwstelsel, ga je met iedere coachee resultaten boeken vanuit de methode waarmee jij werkt.

Hoe je dat doet, daarover gaat deze training!

Je leert het waarom, het hoe, krijgt de wetenschappelijke onderbouwing en ontdekt de verbinding met wat je al doet.

 

Polyvagal-Ladder-NICABM-cropped-1

Voor wie is de training?

De training richt zich op paardencoaches en op therapeuten die met paarden werken.
De training is daarnaast helemaal geschikt gemaakt voor hulpverleners uit andere werkvelden (zie hieronder).

Elke methode die jij meebrengt vanuit jouw ervaring is waardevol.

Werken vanuit het autonome zenuwstelsel is een fundament waarop alle mogelijke methodes kunnen worden gebouwd, van NLP, tot systemisch werk, van EMDR tot intuïtief coachen.

NIEUW!
We hebben per trainingsgroep drie speciale plekken gereserveerd voor coaches, therapeuten en hulpverleners die NIET met paarden werken. Pak deze unieke kans!

 

Waarom is deze training ook interessant als jij NIET met paarden werkt?

Het autonome zenuwstelsel en de polyvagaal theorie zijn hot op dit moment. Er worden heel wat trainingen aangeboden over dit onderwerp.

De reacties van het autonome zenuwstelsel begrijpen en voelen is een must voor iedereen die met mensen werkt. Het autonome zenuwstelsel is het besturingssysteem van lijf en brein.

Het veerkrachtiger maken van het zenuwstelsel dient zich vooral op het lichaam te richten: het waarnemen van je lichaamssensaties en het gebruik van je zintuigen.

Waar kan je dat beter leren dan tussen de paarden en in de natuur?

De reacties van jouw autonome zenuwstelsel bewust gaan ervaren in interactie met de paarden en in een natuurlijke setting maakt dat je op een andere manier zult leren en meer kunt integreren:

 • De zintuiglijke rijkdom helpt ervaren hoe het autonome zenuwstelsel zijn informatie verzamelt en hoe het reguleert. Je wordt bewuster van neuroceptie, interoceptie, exteroceptie en proprioceptie.
 • De interactie met het paard legt jouw autonome responsen onder een vergrootglas als je in verbinding gaat met een ander zenuwstelsel: wat gebeurt er dan met het ik-en-de-ander-bewustzijn en hoe reageert het zenuwstelsel daarop?
 • Je verkent hulpbronnen zoals beweging en stem. Het voelt vaak vrijer om daarmee te experimenteren in de open ruimte.
 • Je leert nét buiten je comfortzone: de beste plek om te leren.

We vragen je niet om zelf het paard in te zetten bij het oefenen als coach als dat niet je scope of practice is. We bieden oefeningen die je ook in de natuur kunt doen, en zelfs in de spreekkamer. Je kunt desgewenst wel worden gecoacht met het paard door andere deelnemers.

De praktijk in de buitenlucht, met en tussen de paarden zal voelen als een oplaadmoment waar je ook nog eens veel van leert.

En smaakt het naar meer? We bieden ook speciale plekken voor hulpverleners uit andere werkvelden, in ons vervolgprogramma ‘Coachen met het zenuwstelsel’. Lees er meer over: https://navenja.nl/coachen-met-het-zenuwstelsel/

Wil je overleggen of deze training voor jou geschikt is, neem gerust contact met ons op via eva@navenja.nl of monique@verreijdtcoaching.nl

Reacties van deelnemers die je voorgingen:

 • Een waanzinnig leerzame dag.
 • Te gek en inspirerend, op naar het vervolg!
 • Een echte aanrader, puzzelstukjes vallen op hun plek.
 • Erg geïnteresseerd in het vervolgprogramma.

Resultaten van deze 1-daagse training

Voor jezelf, als veilige, gereguleerde coach:

 • Je kunt de reacties van jouw eigen autonome zenuwstelsel tracken.
 • Je hebt je eigen hulpbronnen voor regulatie beter in beeld.

 

Voor je coachees:

 • Je ontdekt hoe je bij jouw coachees de focus kunt verleggen van problemen en klachten naar wat het lichaam nodig heeft om zich gereguleerd en veilig te voelen.
 • Je maakt kennis met enkele hulpbronnen die je bij je coachees kunt ontwikkelen om hen te leren reguleren.
 • Je kunt de vertaalslag maken naar  jouw setting, jouw methode, en/of hoe je paarden inzet bij het werken met het zenuwstelsel.

 

Voor je professionele reflectie:

 • Je hebt een andere manier van kijken aangereikt gekregen op vele coachvragen, labels en problemen die je als (paarden)coach tegenkomt.
 • Je hebt meer wetenschappelijke basis onder datgene wat je vaak intuïtief al doet.
 • Je hebt inzicht in het belang en de effecten van het werken vanuit het autonome zenuwstelsel.
 • Je weet hoe je het effect van jouw manier van werken kunt vergroten. Er vallen kwartjes en je ziet welke aanvullingen en welke tools je daarvoor kunt inzetten.

 

Om verdieping mogelijk te maken / opstap naar het vervolgprogramma:

 • Deze basistraining geeft toegang tot het vervolgprogramma 'Coachen met het zenuwstelsel'. Hét programma voor wie zich verder wil verdiepen in
  - de polyvagaal theorie,
  - je eigen regulatie als coach,
  - het ontwikkelen van hulpbronnen voor regulatie (ademhaling, beweging, zintuigen, aanraking, muziek…),
  - het werken met de basisprincipes van Somatic Experience,
  - de relatie tussen (on)veilige hechting en het zenuwstelsel,
  - bijzondere doelgroepen zoals coachees met burn out en een hoogsensitief zenuwstelsel,
  - en de regulatie van het paard.
  Als je hebt deelgenomen aan de basistraining 'Alles begint in het zenuwstelsel' krijg je een mooie korting op dit vervolgprogramma. Lees er meer over: https://navenja.nl/coachen-met-het-zenuwstelsel/

Programma van de dag

 • Op speelse en goed overdraagbare wijze leer je meer over de polyvagaal theorie van Stephen Porges en hoe je deze kan toepassen als (paarden)coach. Deze ‘Science of safety’ is dé theorie over het autonome zenuwstelsel die iedere hulpverlener zou moeten kennen.
 • Je leert te kijken door de bril van het zenuwstelsel naar leefstijlinterventies en naar verschillende methodes zoals de positieve psychologie, oplossingsgericht werken en NLP.
 • We vertellen je meer over dysregulatie in het zenuwstelsel en trauma, hechting, hoogsensitiviteit en verschillende ‘labels’.
 • We vertellen je wat de stappen zijn in het herstellen van regulatie en veerkracht in het autonome zenuwstelsel.
 • Je kijkt naar je eigen manier van werken door de bril van het zenuwstelsel.
 • Je ervaart hoe jouw zenuwstelsel informatie verzamelt via neuroceptie, interoceptie, exteroceptie en proprioceptie voor verwerking in de hersenstam. En hoe je daarop invloed kunt uitoefenen.
 • Je doet oefeningen waarbij je in kaart brengt hoe jouw zenuwstelsel reageert op verschillende situaties en je krijgt oefeningen aangereikt die je kunt inzetten bij je coachees om de eerste stappen te zetten naar regulatie van het zenuwstelsel. Met en zonder paarden.
 • Je krijgt inzicht in hoe je jouw coachee meer veiligheid biedt als zij vastzit in autonome patronen van bescherming. En wat dit vraagt van jouw regulatie als coach.

Praktische informatie

Datum:

 • Vrijdag 26 augustus 2022 - Van Stal - Amstelveen
 • Zaterdag 24 september - Hippodroom - Oisterwijk
 • Vrijdag 14 oktober - Van Stal - Amstelveen

Tijden: 9.30 uur – 16.30 uur

Trainers / coaches: Monique Verreijdt en Eva Groslot

Prijs: 283 euro (ex BTW; lunch inbegrepen)

 

MET VROEGBOEKKORTING tot 16 juli: 243 euro ex BTW

 

 

De trainers: Eva Groslot en Monique Verreijdt

Eva en Evy

Voor Eva Groslot is het veerkrachtig maken van het autonome zenuwstelsel de basis van haar coaching en therapie met paarden. Eva volgde de intensieve leergang ‘Rythm of Regulation’ live bij Deb Dana. Sindsdien is de polyvagaal theorie de bril waardoor zij naar de wereld kijkt. Dit heeft haar manier van werken fundamenteel veranderd. Eva werkt - bovenop de polyvagale basis - systemisch, met de methode van Linda Kohanov, met muziek, met beweging, met EMDR en is hartcoherent ademcoach.
Op dit moment is Eva in opleiding tot 'Equusoma practitioner', een internationale op Somatic Experience en polyvagaal theorie gebaseerde manier om mens (en paard) met trauma te begeleiden naar herstel.

Meer over Eva lees je op www.navenja.nl

Download ook haar e-boek 'Leef vrij en veerkrachtig'

Monique en Schaker

Monique Verreijdt werkt als paardencoach en coachend in de natuur en werkt met de kennis van de werking van het lichaam en het autonome zenuwstelsel als basis.  Ze is expert op het gebied van het hoogsensitieve zenuwstelsel. Ze is altijd op zoek naar wat mensen weer in beweging brengt en heeft daaromheen een breed aanbod ontwikkeld. Monique heeft 40 jaar ervaring in de gezondheidszorg, deed vele opleidingen en is – naast haar werk als coach in haar eigen praktijk – ook praktijkondersteuner huisartsen in de geestelijke gezondheidszorg (POH GGZ).

Meer over Monique lees je op: www.leefjebesteleven.nl  Daar kan je ook haar gratis e-boek, 'Veranderen start met bewustzijn', downloaden.