Alles begint in het zenuwstelsel

1-DAAGSE TRAINING VOOR COACHES EN THERAPEUTEN, docenten, instructeurs en andere hulpverleners die met of zonder paarden werken

Alles begint in het zenuwstelsel!

Data en locatie:

  • Zaterdag 31 augustus (UITVERKOCHT)
  • Maandag 9 september 

Locatie: Monster (bij Den Haag)

 

Het maximale uit je coaching* halen door met het zenuwstelsel te werken

Herken je dit?

  • Verlang je ernaar om nog meer uit je sessies te halen, ook voor je eigen werkplezier?
  • Zijn er sessies waarbij je het idee hebt dat er niet genoeg gebeurt bij de coachee, of is er juist teveel overweldiging?
  • Hebben jouw coachees onbegrepen lichamelijke klachten, stress, angst- of paniekaanvallen of (dreigt) een burn out?
  • Werk je met getraumatiseerde doelgroepen en/of met een doelgroep waar gedragsproblematiek op de voorgrond staat? En wil je onderzoeken wat het werken met het zenuwstelsel voor deze groepen zou kunnen betekenen?
  • Heb je coachees die alleen over hun problemen willen praten en zich daarin vastdraaien?
  • Of heb je coachees waarvan je denkt dat ze stappen maken maar de volgende sessie blijken ze weer terug te zijn bij af?
  • Begeleid je eigenaren met hun paard of ouders met hun kind en heb je het idee dat het niet zozeer het paard of het kind is dat jouw coaching nodig heeft...?
  • Ben je benieuwd naar kennis en vaardigheden om met al deze mensen betere resultaten te boeken?
  • Wil je meer leren over de regulatie van jouw eigen zenuwstelsel en het effect daarvan op jouw coachees? Jij als co-regulator van mens en paard...
  • Wil je meer leren over regulatie van jouw eigen zenuwstelsel voor meer werkplezier, meer energie en minder 'compassion fatigue'?

Lees dan zeker verder!

 

*Wij spreken in deze tekst over coaching en coachees. Overal waar coach en coachee staat, zou echter ook therapeut en cliënt kunnen staan, maar ook leerkracht of instructeur. Alles waarover we schrijven is even waardevol en relevant voor de coach als de therapeut, als voor ieder ander die in een begeleidende rol met mensen werkt . We hebben ook 3 plekken gereserveerd voor wie zonder inzet van paarden werkt. Lees verderop hoe dit unieke leerkansen biedt.

 

Wat vaak speelt bij coachees is een sterke ontregeling van het autonome zenuwstelsel.

Met een ontregeld zenuwstelsel is het biologisch onmogelijk om te verwerken en te helen, gedrag te veranderen, balans te houden tussen rust en actie, en positieve emoties en gedachten te cultiveren.

 

Het goede nieuws is: je kunt invloed uitoefenen op de regulatie van het autonome zenuwstelsel. En hoe meer de regulatie terugkeert, hoe meer stappen iemand kan zetten.

 

Waarom is (dys)regulatie van het zenuwstelsel zo bepalend voor onze ervaring van het leven, en de gedachten, emoties en het gedrag die daaruit ontstaan?

Het autonome zenuwstelsel is het besturingssysteem van lijf en brein. Hoe een specifiek zenuwstelsel werkt, bepaalt hoe iemand zichzelf, de ander en de wereld ervaart, en is van grote invloed op de mentale, emotionele en lichamelijke veerkracht.

Het zenuwstelsel kan ‘staan afgesteld’ op vechten, vluchten, bevriezen, het alleen moeten doen, er niet bij horen, voortdurend steun zoeken en niet vinden, alsmaar harder gaan, alsmaar trager gaan, in extremen heen en weer schieten en nog veel meer overleefresponsen.

Dat het zo staat afgesteld, is het resultaat van een imprint in het zenuwstelsel, ontstaan in de vroegste kindertijd, door onveilige hechting, door chronische stress en/of indrukwekkende gebeurtenissen.

Deze afstelling maakt dat iemand focust op gevaar en controle van het gevaar. Dit beïnvloedt op zijn beurt het brein: er zijn steeds minder positieve gedachten en emoties. En door de grote en constante stress die gepaard gaat met deze afstelling, wordt het lichaam ziek.

Zie daar de oorsprong van zoveel problemen en klachten waarmee onze cliënten bij ons komen!

Als resultante zien we vaak een bepaald gedrag, bepaalde denkwijzen en emotionele en lichamelijke uitputting. En dat proberen we dan als coaches en therapeuten te beïnvloeden. Meestal tevergeefs. Want daaronder zit een zenuwstelsel dat het ontzettend moeilijk heeft...
Dat ook niet goed ervaringsgericht kan leren, want er is één ervaring dominant: ‘ik ben niet veilig’.

Het goede nieuws is: de blauwdruk in een zenuwstelsel, is niet in steen gegraveerd. Je kunt er invloed op uitoefenen. We kunnen de afstelling van het zenuwstelsel veranderen. Zodat het meer veiligheid en steun gaat ervaren, waardoor lichaam en brein gaan ontspannen, herstel kan intreden en nieuwe gezondere keuzes mogelijk worden.

Overleefresponsen maken plaats voor autonome (en dus automatische) regulatie. Zoals de natuur het heeft bedoeld.

 

Dit is de basis

Met deze basis van veerkracht in het zenuwstelsel, zul je met iedere methode waarmee je werkt betere resultaten gaan bereiken bij je cliënten, gericht op psychisch of lichamelijk welzijn.

Dat begint met de juiste kennis over het autonome zenuwstelsel en zijn reacties, en met leren 'reguleren'. Met eenvoudige interventies kun je vervolgens vaak al een keten van verwarring en stress doorbreken.

Jouw eigen zenuwstelsel-staat en jouw afstemming op het zenuwstelsel van je coachee zijn daarbij cruciaal. Om 'co-regulatie' te bieden en veiliger hechtingspatronen te activeren in het zenuwstelsel van je coachee.

Vervolgens is het zaak om op te sporen waar het zenuwstelsel vastloopt in zijn reacties waardoor het in een overleefrespons schiet. En om het te helpen de sequens die vastloopt 'af te maken'. Een beweging die heel mooi aansluit bij ervaringsgerichte therapie mits ingebed in een zenuwstelsel-gerichte context.

Hierdoor keert de autonome regulatie terug in lichaam en brein: automatische stressregulatie, automatisch herstel, het volop kunnen ervaren van steun in de wereld en in verbinding met anderen, het gevoel van veerkracht, een vanzelfsprekend ritme op de achtergrond van het leven, zoals de natuur het heeft bedoeld.

Het autonome zenuwstelsel leren begrijpen, voelen en de weg helpen ontdekken naar een grotere ervaring van veiligheid is een groot geschenk voor jezelf en je coachees.

 

Wil jij ontdekken wat het werken vanuit het autonome zenuwstelsel kan betekenen?

Schrijf je dan in voor de training:

Waarom zou je meedoen aan deze training?

Kennis over het autonome zenuwstelsel, hoe je het kunt reguleren, en hoe je de autonome (automatische) regulatie op de achtergrond weer op gang brengt, zou ieder mens moeten hebben. Eigenlijk zou je dit op de basisschool moeten leren. Maar dat is helaas niet zo.

Of je coachee nu moet herstellen van een burn-out, trauma met zich meedraagt, te maken heeft met grote veranderingen in het leven, leeft met hoogsensitiviteit, autisme of ADHD, emotionele wonden moet helen door een relatiebreuk of een verlies,… De eerste stap is ervoor zorgen dat het autonome zenuwstelsel veerkrachtig genoeg is.

 

Het is biologisch gezien namelijk niet mogelijk om te verwerken, te helen en iets nieuws leren als er te weinig regulatie mogelijk is in het autonome zenuwstelsel.

 

Een veerkrachtig autonoom zenuwstelsel is dus een voorwaarde om stappen te kunnen zetten! In vele gevallen moet je als coach eerst de juiste condities creëren samen met je coachee en gaan werken aan die veerkracht vooraleer andere stappen mogelijk zijn.

Hoe je dat doet, daarover gaat deze training!

Je leert het waarom, het hoe, krijgt de wetenschappelijke onderbouwing en ontdekt de verbinding met wat je al doet.

Daarnaast zal duidelijk worden hoe belangrijk het is dat jij als coach te allen tijde een veilig zenuwstelsel bent voor jouw coachee. Jouw co-regulatie is van onschatbare waarde. Het niet hebben ontvangen van de juiste co-regulatie en afstemming in de vroegste kindertijd is namelijk de meest voorkomende oorzaak van ontregeling van het zenuwstelsel.
Het ontvangen van co-regulatie en veiligheid IS voor velen de therapie.

Werk je met paarden, dan kan het paard daarin een belangrijke rol hebben maar jij bent minstens zo belangrijk!

Tijdens deze training kom je meer te weten over de responsen van jouw eigen zenuwstelsel en wat er nodig is voor jou om een (nog) veilig(er) zenuwstelsel te zijn voor de ander.

 

264324722_5161185680578055_3864788755186047522_n

Voor wie is de training?

Ten eerste. De training richt zich op paardencoaches en op therapeuten die met paarden werken.

Ten tweede. Daarnaast is de training helemaal geschikt gemaakt voor hulpverleners uit andere werkvelden (zie hieronder), die niet met paarden werken, en zeker ook interessant voor bijvoorbeeld docenten en instructeurs. Twijfel je of deze training ook voor jou waardevol is, neem contact op via eva@navenja.nl .

Elke methode die jij meebrengt vanuit jouw ervaring is waardevol.

Werken vanuit het autonome zenuwstelsel is een fundament waarop alle mogelijke methodes kunnen worden gebouwd, van NLP, tot systemisch werk, van EMDR tot intuïtief coachen.

 

Waarom is trainen tussen de paarden ook interessant als jij NIET met paarden werkt?

Werken met het zenuwstelsel, richt zich vooral op het lichaam. Het waarnemen van lichaamssensaties, het gebruik van je zintuigen, de intentie in beweging. Dat zijn de kanalen waarmee het zenuwstelsel op neurosensorische wijze signalen verzamelt en verstuurt.

Het vraagt training om die lagen aan te spreken. En er is geen betere plek om deze lagen te (her)ontdekken dan tussen de paarden en in de natuur.

De reacties van jouw autonome zenuwstelsel bewust gaan ervaren in interactie met de paarden en in een natuurlijke setting maakt dat je op een andere manier zult leren en meer kunt integreren:

  • De zintuiglijke rijkdom helpt ervaren hoe het autonome zenuwstelsel zijn informatie verzamelt en hoe het kan reguleren in contact met de wereld om je heen.
  • Interactie met een paard is vrijwel niet talig. Je wordt uitgenodigd om je meer bewust te zijn van de reacties in je lichaam, hoe je zintuiglijk waarneemt en hoe je beweegt. Je wordt bewuster van neuroceptie, interoceptie, exteroceptie en proprioceptie.
  • In interactie met ieder ander zenuwstelsel tonen zich de (onveilige) hechtingsresponsen van het zenuwstelsel. In interactie met paarden vaak nog meer. Zij kunnen veilige hechtingsfiguren representeren en tegelijkertijd onze angsten om verbinding te verliezen uitvergroten. De 'kudde' brengt ons weer in contact met onze natuurlijke drang om ons te verbinden en te co-reguleren, daar waar velen van ons heden ten dage een zenuwstelsel hebben dat slechts alleen in afzondering kan opladen. Het contact met de paarden biedt volop mogelijkheden om te werken aan ik-en-de-ander-bewustzijn en te ervaren waar we vastlopen in verbinding. Werken met het zenuwstelsel helpt ons in die verbinding te ontdekken dat er veel meer veiligheid is dan ons zenuwstelsel tot nog toe heeft ervaren.
  • In de open ruimte voelt het vrijer om te experimenteren. Dat helpt bij het verkennen van hulpbronnen zoals beweging en stem.
  • Je leert nét buiten je comfortzone (nét want we gaan je niet stressen, slechts stretchen): de beste plek om te leren.

We vragen je niet om zelf het paard in te zetten bij het oefenen als coach als dat niet je scope of practice is. We bieden oefeningen die je ook in de natuur kunt doen, en zelfs in de spreekkamer. Je kunt desgewenst wel worden gecoacht met het paard door andere deelnemers.

De praktijk in de buitenlucht, met en tussen de paarden zal voelen als een oplaadmoment waar je ook nog eens veel van leert.

En smaakt het naar meer? Paardencoaching Navenja biedt ook plekken voor hulpverleners uit andere werkvelden die niet met paarden werken, in het programma ‘Coachen met het zenuwstelsel’. Lees er meer over: https://navenja.nl/coachen-met-het-zenuwstelsel/

Wil je overleggen of deze training voor jou geschikt is, neem gerust contact op via eva@navenja.nl

Reacties van deelnemers die je voorgingen:

  • Een waanzinnig leerzame dag.
  • Te gek en inspirerend, op naar het vervolg!
  • Een echte aanrader, puzzelstukjes vallen op hun plek.
  • Erg geïnteresseerd geraakt nu in het vervolg 'Coachen met het zenuwstelsel'. Ik ga meedoen.
277438634_5548968688466417_6218965467476510247_n

Resultaten van deze 1-daagse training

Voor jezelf, als veilige, gereguleerde coach:

  • Je kunt de reacties van jouw eigen autonome zenuwstelsel beter tracken.
  • Je ontdekt welke lagen van gewaarzijn en welke hulpbronnen je bij jezelf kunt uitdiepen, voor meer regulatie.
  • Je hebt meer zicht op wat co-regulatie via het zenuwstelsel is en wat het zijn van een veilig zenuwstelsel voor een ander inhoudt.

 

Voor je coachees:

  • Je kunt de educatie over de werking van het zenuwstelsel en het effect daarvan op lichaam en brein aan je coachees op een begrijpelijke en praktische wijze overbrengen.
  • Je ontdekt hoe je bij jouw coachees de focus kunt verleggen van problemen en klachten naar wat het zenuwstelsel nodig heeft, zodat jouw coachees zich gereguleerder en veiliger gaan voelen.
  • Je maakt kennis met enkele hulpbronnen die je bij je coachees kunt ontwikkelen om hen te helpen reguleren.
  • Je maakt kennis met enkele oefeningen die je met coachees kunt doen om de kanalen waarlangs het zenuwstelsel informatie verzamelt, open te zetten.

 

Voor je professionele reflectie:

  • Je hebt een andere manier van kijken aangereikt gekregen op vele coachvragen, labels en problemen die je als (paarden)coach tegenkomt.
  • Je hebt meer wetenschappelijke basis onder datgene wat je vaak intuïtief al doet.
  • Je hebt inzicht in het belang en de effecten van het werken vanuit het autonome zenuwstelsel.
  • Je weet hoe je het effect van jouw manier van werken kunt vergroten. Er vallen kwartjes en je ziet welke kennis en vaardigheden je daarvoor nodig hebt.

 

Om verdieping mogelijk te maken / opstap naar het nascholingsprogramma 'Coachen met het zenuwstelsel':

  • Deze 1-daagse training is de allerbeste smaakmaker voor het vervolgprogramma 'Coachen met het zenuwstelsel'. Hét programma voor wie zich verder wil verdiepen in
    - de polyvagaal theorie,
    - het werken met de basisprincipes van Somatic Experiencing,
    - de relatie tussen (on)veilige hechting en het zenuwstelsel,
    - je eigen regulatie als coach,
    - jezelf inzetten als co-regulator en voor het ontwikkelen van veiliger hechtingsresponsen,
    - werken met ademhaling, beweging, zintuigen, aanraking, muziek…
    - bijzondere doelgroepen zoals coachees met burn out en een hoogsensitief zenuwstelsel,
    - het zenuwstelsel en de regulatie van het paard.

    Als je hebt deelgenomen aan deze 1-daagse training krijg je een mooie korting op dit vervolgprogramma. Lees er meer over: https://navenja.nl/coachen-met-het-zenuwstelsel/

 

BELANGRIJK:
Deze 1-daagse training is met name bedoeld om je zicht te geven op de verschillende facetten van werken met het zenuwstelsel: educatie geven, lichaamsgericht werken en lichaamsgewaarzijn vergroten, hechtingsresponsen, hulpbronnen, co-regulatie, rol van het paard, leefstijl. Vaak wordt in trainingen over het zenuwstelsel erg veel nadruk gelegd op de polyvagaal theorie. Dat is een uiterst belangrijke fundament. En om in de praktijk aan de slag te kunnen, zijn nog veel meer andere kennis en talrijke andere vaardigheden noodzakelijk. Deze training geeft een goed overzicht daarvan zodat je kunt ervaren of deze manier van werken bij je past, of het smaakt naar meer en wat dat 'meer' dan zal inhouden.

Copy of Untitled (Facebook Post (Landscape)) (2)

Programma van de dag

  • Op speelse en goed overdraagbare wijze leer je meer over de polyvagaal theorie van Stephen Porges. Deze ‘Science of safety’ is een super bruikbaar model over het autonome zenuwstelsel dat iedere hulpverlener zou moeten kennen.
  • We behandelen het effect van trauma en onveilige hechting op het zenuwstelsel. De relatie met verschillende ‘labels’ zal duidelijk worden.
  • Je krijgt inzicht in hoe je jouw coachee meer veiligheid biedt als jouw coachee vastzit in autonome patronen van bescherming. En wat dit vraagt van jouw regulatie als coach.
  • Je ervaart hoe jouw zenuwstelsel informatie verzamelt via neuroceptie, interoceptie, exteroceptie en proprioceptie voor verwerking in de hersenstam. En hoe je daarop invloed kunt uitoefenen.
  • Je krijgt oefeningen aangereikt die je kunt inzetten bij je coachees om de allereerste stappen te zetten naar meer regulatie van het zenuwstelsel. Met en zonder paarden.
  • Je gaat naar je eigen manier van werken kijken door de bril van het zenuwstelsel.
  • Je krijgt zich op wat de verdere stappen zijn in het herstellen van regulatie en veerkracht in het autonome zenuwstelsel. En hoe je die stappen kunt maken via het nascholingsprogamma 'Coachen met het zenuwstelsel'.

Praktische informatie

Data:

  • Zaterdag 31 augustus 2024 (UITVERKOCHT)
  • Maandag 9 september 2024

Locatie: Monster (bij Den Haag)

 

Tijden: 9.30 uur – 16.30 uur

Trainer: Eva Groslot

Prijs: 249 euro (ex BTW; lunch inbegrepen)

 

MET VROEGBOEKKORTING tot en met 12 augustus:   199 euro ex BTW

 

 

De trainer: Eva Groslot

Eva en Evy

Voor Eva Groslot is aandacht voor het autonome zenuwstelsel de basis van haar coaching en therapie met paarden.
Polyvagaal theorie
Eva volgde de intensieve leergang ‘Rythm of Regulation’ live bij Deb Dana. Sindsdien is de polyvagaal theorie de bril waardoor zij naar de wereld kijkt. Dit heeft haar manier van werken fundamenteel veranderd.
Somatic experiencing en het paard
Op haar verdere zoektocht naar verdieping in het werken met het zenuwstelsel én paarden, kwam Eva in contact met Equusoma: een internationale op Somatic Experiencing, polyvagaal theorie, hechtingstheorie en ethologie gebaseerde methodiek om mens én paard met trauma te begeleiden naar herstel. Eva is op dit moment level 1 graduate en level 2 student. Als onderdeel van haar verdere opleiding assisteert zij bij de Equusoma online modules en bij de Europese praktijkopleiding in Frankrijk.
Eigen praktijk en scholingsaanbod
Eva heeft een eigen praktijk voor coaching en therapie met paarden in Akersloot waar haar eigen pony Evy en enkele andere paarden deelnemen aan de sessies. Eva combineert het werken met het zenuwstelsel met systemisch werk, horsemanship, EMDR, online coaching en hartcoherentie biofeedback en ademhaling.
Daarnaast geeft Eva 1-daagse trainingen aan hulpverleners die met of zonder paarden werken en leidt zij het programma 'Coachen met het zenuwstelsel', dat bestaat uit een opleiding van 6 maanden en een community voor alumni die nascholing en supervisie biedt.

Meer over Eva lees je op www.navenja.nl

Download ook haar e-boek 'Leef vrij en veerkrachtig'